Опозиція не хоче здолати владу?

01.08.2012

Після затвердження партійних списків виявилася низка депутатів, яких рідні партії не взяли під крило виборчого списку. Суспільство так і не дізналося моделі і причин входження або відмови потрапити до прохідної частини списків кандидатів. Опозиціонери Олесь Доній, Тарас Стецьків, Юрій Кармазін, Сергій Міщенко та «регіонал» Вадим Колесніченко коментують причини свого становища і діляться перспективами на майбутнє.

«Те, що мене немає в партійних списках, — прогнозовано. Ще рік тому я чітко сказав і Юлії Тимошенко, і Юрієві Луценку, що до списку я не хочу, і пропоную підтримати мене по мажоритарному округу. Чому сьогодні по 117–му мажоритарному округу у Львові підтримали Ігоря Васюника, питання не до мене», — сказав «самооборонівець» Тарас Стецьків. «НУНСівець» вважає, що опозиція не зробила ніяких висновків з попередніх помилок: «Якби це був одиничний випадок зі мною, то я б списав це на неприязне ставлення до мене Яценюка, але якщо йдеться також про інших людей — із списку викинули Філенка, Донія, ще з десяток людей, які проявили себе як чіткі опозиціонери, — тоді це тенденція. Виходить так, що ця опозиція просто не хоче вигравати вибори — по–дорослому вигравати у влади. Вона хоче легко пройти в Раду і стати опозицією в наступному парламенті».

Стецьків каже, що, не зважаючи на відмову в підтримці опозицією, він має намір балотуватися в 117–му окрузі у Львові. «І швидше за все, я там виграю. Йтиму як кандидат від опозиції, тільки правдивої, а не тієї, яка називає себе «об’єднаною».

Без попередження поза прохідною частиною списку опинився його колега по опозиції БЮТівець Сергій Міщенко: «Мою діяльність як голови комітету і депутата БЮТ принизливо оцінили 141–м місцем. Генерали оцінили мене, як солдата». Міщенко ще позавчора вийшов із фракції БЮТ у парламенті, а партійне керівництво — і не проти «очиститися» в такий спосіб.

Аж 152–га у списку «Батьківщини» — дочка судді КС Віктора Шишкіна Еліна, нинішня депутатка. Зате дружина Юрія Луценка Ірина — 18–та.

За словами Сергія Міщенка, не менше 50 партійців не задоволені своїм місцем у списку. Зараз він чекає на пропозиції від політичних партій балотуватися по мажоритарному округу. За конфіденційними джерелами видання «Тиждень», Міщенко веде переговори з партією Наталії Королевської.

«НУНСівець» Олесь Доній, який після персональної обіцянки Юлії Тимошенко таки не потрапив в остаточний виборчий список, впевнений, що лідерка ОО не причетна до такої конфігурації кандидатів: «Я чув, що список складав Турчинов, Яценюк, Мартиненко зі Жванією. Те, що його не складали Луценко, а тим більше Тимошенко, — я розумію. Бо Тимошенко пропонувала деяким людям, наприклад, Олександру Бондарю, входження у список, угоду навіть підписували, але зрештою Турчинов не захотів із ним говорити, і в список він не потрапив».

Зате не переймається своїм не потраплянням у список ПР співавтор мовного закону Вадим Колесніченко. Навпаки, скандальний законодавець переконує, що йому хочеться «драйву», і тому він іде на вибори по 225–му мажоритарному округу в Севастополі.