Крок на досвіді

31.07.2012
Крок на досвіді

Після яскравого п‘ятничного відкриття спортсмени вже наступного ранку приступили до справи, заради якої й зібралися в Лондоні та його околицях, — до розіграшу нагород. Загалом передбачено роздати 302 комплекти медалей, які, до речі, найважчі в історії — по 400 грамів кожна.

Із 26 медальних церемоній, що відбулися за минулі вихідні, українці долучилися до однієї — виправдала надії стрільчиня Олена Костевич. Станом на 17:00 вчорашнього дня це був наш єдиний здобуток у Лондоні. Лідерство ж з місця в кар‘єр захопили китайці, які «кують» дорогоцінний метал навіть у не надто звичних для себе дисциплінах, зокрема в плаванні. Із наших «темних конячок» ніхто ще не «вистрелив». Та й деякі фаворити з­поміж українців не змогли підтвердити свій статус.

 

Ніжна стабільність Олени

Уже в 17 років до Олени Костевич прийшов грандіозний успіх, коли скромна дівчина з Чернігова виграла золоту медаль Олімпійських ігор­2004 в Афінах у стрільбі з пістолета. Далеко не всім вдається впоратися з ранньою славою та знайти мотивацію для подальших звершень. Але Оленка виявилася не з таких і надалі торувала собі дорогу у великому спорті. Через високу конкуренцію потрапити на п’єдестал у Пекіні­2008 їй не вдалося, але нагороду за наполегливість спортсменка отримала позавчора в Лондоні.

Шкода, що на кульову стрільбу, як і на багато інших «нефутболів», в Україні мало звертають уваги. Інакше б ЗМІ розтрубили на всю країну, що за підсумками 2011 року Костевич визнали найкращим стрільцем світу. Звісно, це не гарантувало жодних привілеїв, адже свій клас треба підтверджувати на кожних змаганнях.

У неділю зранку на стрільбищі Королівських артилерійських бараків Олена впевнено подолала кваліфікацію, показавши другий результат і потрапивши до вісімки фіналістів серед 49 учасниць. У вирішальній битві вона також пропустила вперед китаянку Гуо Венйюн — золоту медалістку Пекіна — і набрала однакову суму з француженкою Селін Гобервіль.

Від «золота» Костевич відсунув дев’ятий постріл із десяти: 9,2 бала — це майже на очко менше, ніж у суперниць. Українка визнала, що припустилася помилки, зрушивши з місця. А в десятому підкачала вже Гобервіль.

На жаль, у перестрілці за «срібло» Олена вибила 9,7 бала проти 10,6 — у Селін, та настрій це їй майже не зіпсувало.

«Я відчуваю велику радість. Ця «бронза» для мене є не менш важливою, ніж «золото» 2004­го, адже нині на мене покладали великі надії, і я відчувала психологічний тиск. Сподіваюся, мій почин допоможе колегам по збірній, і ми зберемо багато медалей різного ґатунку», — резюмувала чернігівка.

Перед Олімпіадою Оленчин молодий чоловік запропонував їй руку, серце й коштовну каблучку. Спортсменка не сказала ані «так», ані «ні», відклавши відповідь до завершення лондонських змагань. Тепер — можна.

Глевкий млинець розчарувань

Ще троє наших стрільців до п’єдесталу не дотягнулися. Олег Омельчук із Рівного у вправі з пістолетом із дистанції 10 м у фіналі показав п’ятий результат, а Денис Кушніров у відборі — 19­й. А дві Дарини, Шаріпова й Тихова, із пневматичною гвинтівкою зупинилися у кваліфікації на 13­му й 23­му рядках протоколу відповідно.

Не менше, ніж від Костевич, очікували медалі й від чемпіона світу­2009 із дзюдо Георгія Зантараї. Але київський грузин у суботу несподівано програв першу ж сутичку у ваговій категорії до 60 кг — італійцеві Еліо Верде в додатковий час. І навряд чи стала для Жори втіхою звістка, що суперник насправді сильний та згодом отримав бронзову медаль. Адже Зантарая, чемпіон світу 2009 року, сам збирався зійти на п’єдестал. Засмучений атлет дуже критично прокоментував свій виступ — сказав, що «боровся, як ганчірка». А його тренер Віталій Діброва пообіцяв виправитися в Ріо­де­Жанейро за чотири роки.

У першому колі програв і Сергій Дребот у категорії до 66 кг.

Більшого чекали й від наших команд у стрільбі з лука. У чоловіків Маркіян Івашко, Дмитро Грачов і Віктор Рубан у стартовому матчі впевнено розібралися з господарями­британцями (223:212), а ось у чвертьфіналі нічого не змогли вдіяти з потужними представниками Південної Кореї — 220:227. Це був найкращий бал корейців на турнірі. Надалі вони поступилися американцям, а ті у фіналі капітулювали перед сенсаційними італійцями.

Наступного дня, у неділю, наші лучниці вибули з боротьби на першому ж кроці. Стріли Катерини Палехи, Тетяни Дорохової й молодої Лідії Січеникової замість «дев’яток» і «десяток» іноді летіли в «трійки» й «четвірки», чим холоднокровно скористалися японки — 192:207.

Шанс реабілітуватися на­ші отримали вчора зранку в індивідуальних змаганнях. Першим за справу взявся львів’янин Івашко, котрий вийшов до 1/8 фіналу, почергово вибивши з боротьби іспанця Куесту (6:4) і Міо із М’янми (7:1). Натомість його досвідчена землячка Палеха поступилася в стартовому раунді американці Лік — 2:6.

У першій шістці, але без надій на медалі, за підсумками виступів у неділю ввечері розташувалися штангістка Юлія Паратова й дует стрибунок у воду Олена Федорова/Ганна Письменська. І там, і там першими стали китайці. Щоправда, переможниця серед жінок­важкоатлеток в категорії до 53 кг — Зульфія Чиншанло — дунганка за походженням (етнос, що походить від китайців), у 2007 році переїхала з КНР у Казахстан, де, власне, і народилася. Щойно відсвяткувавши 19­річчя, мініатюрна дівчинка вразила спортивну громадськість, хоча досі вже двічі вигравала чемпіонати світу. Олімпійське «золото» вона виграла напрочуд легко, встановивши світовий рекорд у поштовху — 131 кг.

Ледь стримував у п’ятницю сльози молодий боксер Павло Іщенко після поразки в першому бою категорії до 56 кг американцеві Діасу (9:19 за ударами).

Два комплекти нагород розіграли фехтувальники. У рапіристок киянка Ольга Лелейко очікувано програла в другому раунді другому номеру світового рейтингу, кореянці Нам (9:15). А шабліст із Нетішина Дмитро Бойко був битий у першому ж бою проти румунка Думітреску (12:15). Цікаво, що обоє кривдників українців у підсумку залишилися на четвертому місці.

Учора наші фехтувальні надії були пов’язані із трійцею шпажисток. Зранку Ксенія Пантелєєва й Олена Кривицька успішно пройшли перше коло, а лідер команди, Яна Шемякіна, вступила в боротьбу пізніше.

У тенісі перша ракетка України Катерина Бондаренко у першому колі, в суботу, поступилася у впертій боротьбі титулованій чешці Петрі Квітовій — 4:6, 7:5, 4:6. Тепер Катя сподівається, що члени оргкомітету дадуть їй «уайлд кард» на виступи в міксті, разом із Сергієм Стаховським. Киянин мав грати проти Лейтоном Х’юїтта позавчора ввечері, однак більшість матчів було перенесено через дощ, такий звичний для кортів Уїмблдона (а саме там відбувається тенісний турнір).

У настільному тенісі далеко від медальних двобоїв зупинилися Ярослав Жмуденко, Олександр Дідух, Тетяна Біленко й Маргарита Песоцька. Найдалі просунулася наша лідерка Песоцька: у тертьому раунді поступилася китаянці Лі Цяо, що представляє Нідерланди, — 0:4 (3:11,9:11,4:11,4:11)

За гострої конкуренції непогані результати продемонстрували у кваліфікації наші гімнасти. Чоловіча команда зуміла пробитися до вісімки фіналістів із сьомої позиції, а Микола Куксенков і Олег Верняєв втрутяться у розіграш медалей в абсолютній першості. Виконав норматив і чемпіон І Юнацької Олімпіади Олег Степко, однак до фіналу беруть максимум двох спортсменів від однієї країни. До фіналу у вправах на коні потрапив Віталій Наконечний, а Куксенков із дев’ятим результатом поки що є запасним. Ігор Радивілов побореться за нагороду в опорному стрибку, а на кільцях залишається в резерві. Не вдалися наших хлопцям виступи на брусах і поперечині.

Єдина наша представниця прекрасної статі у спортивній гімнастиці, Наталія Кононенко, розчарувала 44­м місцем у відборі.

В академічному веслуванні наша жіноча четвірка парна (Яна Дементьєва, Наталя Довгодько, Анастасія Коженкова, Катерина Тарасенко) без проблем вийшла до фіналу. Чоловіки в парі, четвірці й вісімці не виблискували, але мали продовжити турнір у втішних заїздах.

За чоловічою велогонкою п’ятниці на узбіччях шосе спостерігав мільйон глядачів та вболівальників — рекорд для таких подій. Наш Андрій Гривко фінішував 18­-м, а переміг 38­річний (!) представник Казахстану Олександр Винокуров, який після цієї історичної звитяги оголосив про завершення спортивної кар’єри.

Пристрасті «Акватік­центру»

Сподівання тренера Сергія Бондаря на те, що наші молоді талановиті плавці, можливо, розживуться хоча б на одну медаль у суперечці зі світовими зірками, наразі нічим не підтверджуються. У неділю Дарина Зевіна на 100 м на спині посіла 18­-те місце. Їй не вистачило 0,32 сек. для потрапляння у півфінал. У цій самій дисципліні в чоловіків Олександр Ісаков — лише 35­-й. На стометрівці брасом Марія Лівер — 37­-ма.

У п’ятницю на 400 м кролем Сергій Фролов посів підсумкове 17-­те місце. Валерій Димо на стометрівці брасом не подолав навіть перший рубіж кваліфікації — він 23­й.

А Максим Шемберєв у півфінальному відборі на 400 м комплексом став шостим у запливі, який виграв Майкл Фелпс, і посів підсумкове 15­-те місце. Знаменитий американець пробився у фінал лише з восьмим часом. Зрештою, «золото» тут виграв інший представник США — Райан Лохте. Тоді як 14-­разовий олімпійський чемпіон Фелпс на одній зі своїх улюблених дистанцій взагалі не потрапив на п’єдестал, торкнувшись бортика четвертим.

У жінок 400 метрів комплексом, встановивши світовий рекорд, виграла 16­-річна китаянка Є Шивень.

Цікава історія сталася ще на одній 400­-метрівці, де чоловіки пливли вільним стилем. У кваліфікаційному запливі через фальстарт судді дискваліфікували олімпійського чемпіона 2008 року, південнокорейця Пак Де Хвана. Однак після апеляції, поданої федерацією плавання Південної Кореї, головна інстанція (ФІНА) скасувала дискваліфікацію, а спортсмен у фіналі зміг здобути «срібло».

  • Зійшовши на 20 п’єдесталів

    У ніч на понеділок за київським часом ХХХ літня Олімпіада стала історією. Під завісу змагань наша команда нарешті «розкочегарилася» й зібрала загалом 20 медалей. Найурожайнішою виявилася субота — п’ять нагород у «синьо–жовту» скарбничку.

    Нинішній підсумковий доробок — кількісно найскромніший порівняно з попередніми чотирма Іграми, на яких українці виступали самостійною командою. В Атланті, Сіднеї й Афінах наші вигравали по 23 нагороди, в Пекіні — 27.

    Назвати виступ наших спортсменів слабким язик не повертається. Із 204 країн–учасниць на п’єдестал сходили представники 85, і серед них «синьо–жовті» опинилися на 14–й позиції в традиційному заліку нагород і 12–ми — за загальним числом. А скільки було «прикрих» четвертих місць. Утім, «де–юре» регрес очевидний. Та й складно було розраховувати на рекордні олімпійські здобутки в рік, коли більшу частину «спортивних» державних коштів було кинуто на Євро–2012. Залишається сподіватися, що правляча Партія регіонів не наважиться хоча б Олімпіаду записати в «досягнення під своїм патронатом»… >>

  • Лондон, гудбай!

    Інтрига полягала в тому, чи скаже президент МОК Жак Рогге, для якого ця Олімпіада була останньою, що Ігри–2012 стали найкращими в історії. Не сказав. Просто похвалив.

    Так, організація лондонських Ігор не підкачала, й емоції та технології були на висоті, але ж скільки трапилося скандалів із суддівством! Та й порожні місця на аренах змагань виявилися прикрою несподіванкою. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>