Старт дає Лондон!

27.07.2012
Старт дає Лондон!

На кожній літній Олімпіаді українські спортсмени не опускаються нижче певного рівня. Починаючи з перших Ігор незалежної України — Атланти–1996, три цикли поспіль наші олімпійці вигравали стабільну кількість нагород — 23, а в Пекіні 2008 року перевершили свою «норму», зійшовши на п’єдестал 27 разів.

Чого чекати від Лондона? «Прогнози — справа невдячна», — щоразу казали тренери в коментарях «УМ». Але якщо офіційні особи бояться ділитися своїми медальними очікуваннями, то є експерти–прогнозисти. А вони передбачають для України на лондонській Олімпіаді майже таку саму кількість нагород, як і чотири роки тому. Навіть на одну медаль більше — 28. До такого висновку дійшли вчені з Рурського університету, зважаючи на «політичні, економічні, демографічні та культурні фактори» в країні.

Нагадаємо, що в Пекіні наші олімпійці, здобувши 7 золотих, 5 срібних та 15 бронзових відзнак, посіли 11–те командне місце. Першими ж, вигравши 51 «золото», стали господарі Ігор. Але цього разу — в Британії — китайцям навряд чи вдасться така феєрія. На думку букмекерів із контори «Вільям Хілл», головними претендентами на перемогу в загальному заліку є збірна США, китайці — другі, а третіми можуть стати британці, які дуже активно готувалися до домашніх Ігор.

У якому стані підійшли до Лондона українські спортсмени, чиє фінансування довелося урізати через Євро–2012, покажуть лише змагання. Однак, оцінюючи результати передолімпійських стартів, «УМ» вирішила зробити «поіменну» медальну прикидку.

 

Ті, хто цілить у «золото»

Про стабільність стрільця Олени Костевич, яку Міжнародна федерація стрільби назвала кращою спортсменкою 2011 року, зайве говорити. Вона може принести Україні першу медаль Ігор–2012, адже виступить уже завтра. Олена тренувалася шість разів на день по 5–6 годин, від чемпіонки Афін–2004 знову очікують вдало виконаної роботи.

Найбільше шансів на «золото» — і це підтверджують котирування «Вільяма Хілла» — мають одразу четверо наших боксерів: чинні чемпіони світу Василь Ломаченко, Олександр Усик, Євген Хитров та Тарас Шелестюк. Серед фаворитів–боксерів фігурує і срібний призер ЧС Денис Берінчик, якому стати чемпіоном планети завадили судді. Тож на Олімпіаді він матиме шанс взяти реванш у бразильця Евертона Лопеса.

Постійні перемоги на етапах Кубка світу роблять головними претендентами на «золото» у веслуванні наших академісток із четвірки парної. Екіпаж у складі Яни Дементьєвої, Анастасії Коженкової, Катерини Тарасенко та Наталії Довгодько, як відзначив держтренер, на КС зустрічався з усіма головними суперницями, окрім китаянок. Проте, за свідченням самих веслувальниць, основної загрози слід чекати від збірної Британії.

Досвідчена байдарочниця Інна Осипенко–Радомська вже має у своєму активі дві олімпійські медалі, однак і на треті Ігри їде з прицілом на подіум. Виступатиме чемпіонка Пекіна одразу на двох дистанціях — 200 та 500 м. Як свідчать букмекерські розрахунки, більше шансів повторити «золотий» успіх Інна має на 500–метрівці.

Не варто забувати і про каноїста Юрія Чабана, який спробує підкорити новий олімпійський вид — спринт на 200 м.

Стрибунка потрійним Ольга Саладуха змагається лише в одній дисципліні. Після народження доньки вона виграла чемпіонати Європи та світу, «Діамантову лігу», тож занести в актив ще й перемогу на Олімпіаді буде не надто складно.

А от новоспеченій рекордсменці світу в семиборстві Наталі Добринській захистити титул олімпійської чемпіонки Пекіна від зазіхань британки Джесіки Енісс буде нелегко, тим паче, її суперницю підтримуватиме 80–тисячний стадіон. У цьому році Наталка втратила чоловіка й тренера — Дмитро Поляков помер після важкої хвороби. Проте, як сказав «УМ» головний тренер легкоатлетів Олександр Апайчев, Добринська відновилася від психологічної травми і, провівши контрольний старт, показала, що перебуває в чудовій спортивній формі та налаштована на боротьбу за «золото».

За словами тренерів і керівників ФЛАУ, наші легкоатлети розраховують на повторення пекінського результату, а на Іграх–2008 вони виграли п’ять медалей. І «вистрелити» може будь–хто, навіть той, на кого не робили ставку.

Згадати про свій успіх чотирирічної давнини на фехтувальних доріжках Пекіна мусить і миколаївська шаблістка Ольга Харлан. Тоді вона в надзвичайно напруженій боротьбі з китаянками допомогла українській команді виграти олімпійське «золото». У Лондоні 21–річній Олі доведеться фехтувати лише в особистих змаганнях. І хоча у світовому рейтингу вона посідає третю сходинку слідом за американкою Маріель Загуніс і росіянкою Софією Великою, однак перемога на останньому етапі Кубка світу показала справжній потенціал Харлан.

Непоганий медальний потенціал має і важкоатлет Артем Іванов. На ЧС у Парижі він поступився казаху Іллі Ільїну, проте, на думку букмекерів із «Вільям Хілл», в Лондоні фаворитом буде саме українець, який на недавньому чемпіонаті країни встановив кілька національних рекордів.

Чекаємо на п’єдесталі

Високі результати, показані на ЧУ, змушують прогнозистів записати до числа претендентів на медалі й нашого штангіста–суперважковаговика Артема Удачина. Перемогти відомого іранця Бегдада Салімікордасіабі навряд чи хтось зможе, а от поборотися за «срібло» нашому ветеранові до снаги.

Великі надії в українській олімпійській збірній покладають на спринтерок–легкоатлеток, які на минулорічному планетарному форумі здивували світ «бронзовим» виступом. У передстартових розкладах Марії Ремень, Олесі Повх, Наталі Погрібняк і Христині Стуй (або Єлизаветі Бризгіній) букмекери відводять четверту позицію слідом за збірними Ямайки, США та Тринідаду й Тобаго. Однак, на відміну від темношкірих суперниць, які неодмінно боротимуться за індивідуальні нагороди, наших дівчат готують спеціально під естафету.

Як завжди, великі медальні очікування в Україні пов’язують із представниками єдиноборств. Найреальніші шанси зійти на п’єдестал має дзюдоїст Георгій Зантарая. Він хоч і посідає наразі п’яте місце у світовому рейтинг–листі, проте вдалими виступами на минулих ЧС довів, що спроможний на більше. Принаймні всіх суперників, крім фаворита — Рішода Собірова з Узбекистану, киянин грузинського походження вже перемагав.

Останні феєричні здобутки наших борчинь на ЧЄ дозволяють чекати на результат і в Лондоні. Можливо, перемогти японок не зможе ані досвідчена Ірина Мерлені, ані амбіційна Юлія Остапчук, однак зійти на п’єдестал — повинні.

Не варто забувати й про наших борців, які ніколи не залишаються без нагород. У вільників варто сподіватися на Ібрагіма Алдатова та Василя Федоришина, у «класиків» на першому плані Ленур Теміров та Василь Рачиба.

Лучники на чолі з Рубаном та Івашком готові боротися за успіх у командному турнірі.

А от у наших плавців, де весь тягар відповідальності покладений на юних Дарину Зевіну, Андрія Говорова та Сергія Фролова, одна нагорода вважатиметься величезним успіхом.

Із більшим оптимізмом можна дивитися на стрибунів у воду. На недавньому ЧЄ вони виграли загальний залік, проте в Ейндховені не було ані непереможних китайців, ані інших фаворитів з Австралії та США. Однак на одну медаль у виконанні наших стрибунів у воду, особливо в синхроні, можна сподіватися.

 

БУЛО І БУДЕ

Українці на літніх Олімпіадах

З С Б сума

Атланта–1996 9 2 12 23

Сідней–2000 3 10 10 23

Афіни–2004 9 5 9 23

Пекін–2008 7 5 15 27

Прогноз «УМ»

на Лондон–2012 9 9 10 28

  • Зійшовши на 20 п’єдесталів

    У ніч на понеділок за київським часом ХХХ літня Олімпіада стала історією. Під завісу змагань наша команда нарешті «розкочегарилася» й зібрала загалом 20 медалей. Найурожайнішою виявилася субота — п’ять нагород у «синьо–жовту» скарбничку.

    Нинішній підсумковий доробок — кількісно найскромніший порівняно з попередніми чотирма Іграми, на яких українці виступали самостійною командою. В Атланті, Сіднеї й Афінах наші вигравали по 23 нагороди, в Пекіні — 27.

    Назвати виступ наших спортсменів слабким язик не повертається. Із 204 країн–учасниць на п’єдестал сходили представники 85, і серед них «синьо–жовті» опинилися на 14–й позиції в традиційному заліку нагород і 12–ми — за загальним числом. А скільки було «прикрих» четвертих місць. Утім, «де–юре» регрес очевидний. Та й складно було розраховувати на рекордні олімпійські здобутки в рік, коли більшу частину «спортивних» державних коштів було кинуто на Євро–2012. Залишається сподіватися, що правляча Партія регіонів не наважиться хоча б Олімпіаду записати в «досягнення під своїм патронатом»… >>

  • Лондон, гудбай!

    Інтрига полягала в тому, чи скаже президент МОК Жак Рогге, для якого ця Олімпіада була останньою, що Ігри–2012 стали найкращими в історії. Не сказав. Просто похвалив.

    Так, організація лондонських Ігор не підкачала, й емоції та технології були на висоті, але ж скільки трапилося скандалів із суддівством! Та й порожні місця на аренах змагань виявилися прикрою несподіванкою. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>