Об’єднання без братання

11.07.2012
Об’єднання без братання

Головний тренер збірної Великої Британії Стюарт Пірс.

Добре відомо, що Велику Британію на міжнародних футбольних змаганнях представляють чотири збірні — Англії, Уельсу, Шотландії та Північної Ірландії. Водночас на інших турнірах, скажімо, з легкої атлетики чи хокею, представники Туманного Альбіону змагаються під прапором Об’єднаного Королівства. На початку XX століття регулярно скликалася й футбольна збірна Великої Британії, проте потужний розвиток «короля спорту» призвів до виокремлення чотирьох незалежних футбольних федерацій, які у 1947 р. стали повноцінними членами ФІФА та УЄФА. Утім незадовго до початку XXX Олімпіади, яка 27 липня стартує в Лондоні, керівництво Олімпійського комітету Великої Британії оголосило про скликання чоловічої та жіночої збірних iз футболу під прапором Її Величності. Головним тренером призначили 50­річного Стюарта Пірса, відомого за виступами в «Ноттінгем форест», «Ньюкаслі», «Вест Хемі», «Манчестер Сіті». Досі він тренував англійську «молодіжку», був асистентом у головній збірній Англії.

Від самого початку рішення британського НОК не мало належної підтримки. На зустріч, де обговорювали це питання, на знак протесту не з’явилися президенти валлійської та шотландської федерацій футболу. Проте в британському НОК заявили: «Ми підемо вперед, не зважаючи ні на що. Власне, це Британська олімпійська асоціація займається формуванням складу команд на Ігри й має на це право».

За словами виконавчого директора Лондонської олімпіади сера Клайва Вудварда, Олімпійські ігри — це особлива подія, і якщо майстерний футболіст будь­якої з чотирьох країн хоче грати на турнірі в Лондоні під прапором Об’єднаного Королівства, буде великою несправедливістю позбавити його цієї можливості.

Один із таких героїв — 38­річний півзахисник «Манчестер юнайтед», валлієць Райан Гіггз, який, схоже, саме заради Олімпіади вирішив продовжити футбольну кар’єру. У команді Пірса Гіггз одразу отримав капітанську пов’язку. «До нього з повагою ставляться всі члени команди. У нас було кілька хороших кандидатів. Аарон Ремзі — капітан збірної Уельсу, Міка Річардс — «Манчестер Сіті». Але я думаю, що Райан виділяється серед усіх», — заявив Пірс.

Нагадаємо, що на олімпійському футбольному турнірі, де раніше грала лише молодь, МОК дозволив включати до заявки трьох футболістів, вік яких перевищує 23 роки.

Хай там як, але, попри благородні наміри керівництва британського НОК, кількість противників єдиної футбольної команди не зменшується. В інтернеті утворено протестне об’єднання фанів з усієї Британії, які вважають, що створення збірної всього королівства — це велика загроза незалежності футбольних федерацій Уельсу, Англії, Шотландії та Північної Ірландії.

 

ТУРНІР

Проти Гіггза — Неймар, Мата, Мехмеді

Чоловічий футбольний турнір на Олімпіаді­2012 обіцяє бути як ніколи напруженим. У ньому братимуть участь 16 збірних, складених із гравців до 23 років, плюс по троє старших у кожній. Фінал відбудеться на легендарному «Уемблі».

Бажання збірної Великої Британії виграти «золото» очевидне, проте господарям доведеться зійтися з чемпіоном молодіжного континентального форуму — збірною Іспанії, підсиленою переможцями Євро­2012 Хорді Альбою, Хаві Мартінесом та Хуаном Матою, а також потужною командою Бразилії, де, окрім 20­річного вундеркінда Неймара, гратимуть досвідчені Пато, Халк і Марсело.

Український чемпіонат представляє нападник «Динамо» Адмір Мехмеді, який потрапив у заявку олімпійської збірної Швейцарії і відтак пропустить початок нової першості України. Наставник киян Юрій Сьомін побажав йому привезти з Лондона «золото».