«Юррова» перемога

04.07.2012
«Юррова» перемога

Юрій Луценко за ґратами. (Фото Рейтер.)

Арешт екс–міністра внутрішніх справ Юрія Луценка наприкінці грудня 2010 року був безпідставним і порушує права людини. Таке рішення вчора оголосив Європейський суд iз прав людини, який також присудив скаржнику 15 тисяч євро компенсації від України. Сам Юрій Луценко, який звернувся до європейської Феміди зі скаргою ще півтора року тому, тепер вимагає від Президента Віктора Януковича та Генпрокурора Віктора Пшонки виконання цього рішення, а також притягнення до кримінальної відповідальності цілої низки посадовців Генпрокуратури та суддів, які «порушили його конституційні права, що виявилося у безпідставному арешті понад вісімнадцять місяців». Утім перемога Луценка над владою хоча і є першою з числа колишніх «закритих за ґратами» урядовців, але ж не є повною. Адже з–під варти його ніхто зараз не звільнить через вирок Печерського райсуду столиці, яким його засуджено до чотирьох років позбавлення волі. Хіба що після можливої конфіскації майна для родини Луценка будуть не зайвими виграні у влади 15 тисяч євро. Утім соратники Луценка сподіваються, що українська Феміда зважатиме на рішення колег зі Страсбурга вже при розгляді касації екс–міністра на вирок.

 

Отже Феміда у Страсбурзі визнала шість порушень Конвенції прав людини під час розгляду справи Луценка в Україні. Так, визнано порушення ст. 5 Конвенції прав людини щодо його арешту, який «не був належним чином вивченим українським судом» та «не був необхідним для попередження скоєння ним злочинів чи втечі після цього». Європейська Феміда також висловила сумнів у адекватності рішення української Феміди щодо утримання екс–міністра під вартою для примушування його швидше знайомитися з матеріалами кримінальної справи. Тим більше що, коли Луценко вигулював поруч із будинком собачку, правоохоронці, затримуючи його, не поінформували щодо наявності подання про його арешт.

Суд також погодився з оцінками Луценка, що підстави для його арешту та утримання під вартою суперечили українському законодавству, яким визначається, що ознайомлення зі справою є правом, а не обов’язком обвинуваченого. Порушенням є й те, що термін утримання Луценка під вартою вітчизняна Феміда так і не визначила. Європейський суд iз прав людини також відзначив справедливість обвинувачень Юрія Луценка в політичному характері процесу проти нього. Суд звернув увагу на той факт, що прокуратура назвала спілкування екс–міністра з представниками ЗМІ однією з причин його арешту.

«Луценко виграв Європейський суд!!!» — одразу написала на своїй сторінці у Facebook прес–секретар «Народної самооборони» Лариса Сарган. «Цим рішенням суд фактично визнав, що в Україні можливе переслідування з політичних міркувань. На жаль, віднині однозначно ясно, що Віктор Янукович увійде в історію України як Президент, при правлінні якого суд і судову систему використовували з метою вирішення політичних забаганок», — зауважила телефоном зі Страсбурга окремим ЗМІ відомий адвокат Валентина Теличенко, яка надавала правову підтримку Луценку.

Натомість екс–голова райсуду на Черкащині, нардеп–«регіонал» Володимир Олійник вважає, що рішення Європейського суду з прав людини у справі Луценка неможливо втілити в життя. «З рішення суду не випливає звільнення Луценка, тому що щодо нього вже немає запобіжного заходу, ця подія вже в часі пройшла, — каже пан Олійник. — Зараз поновити права Луценка вже неможливо».

Так само «регіонал» переконаний, що навряд чи вдасться когось притягнути до відповідальності. Мовляв, «якщо процесуальні порушення відбувалися в рамках законодавства України, але в порушення Європейської конвенції з прав людини, то тут немає кого карати». Але Юрій Віталійович наполягає на тому, що до кримінальної відповідальності мають бути притягнені: перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін, заступник прокурора міста Івано–Франківськ Сергій Войченко, низка суддів Печерського райсуду столиці на чолі з Сергієм Вовком і низка суддів Апеляційного суду Києва.

Соратник Луценка нардеп Юрій Гримчак вважає, що рішення Європейського суду має бути враховано при розгляді касації на вирок Луценку, яким його засудили до чотирьох років «колючки»: «У касаційного суду є всі підстави для скасування його вироку. Адже головне, що встановлено Європейським судом iз прав людини, — Луценко є політичним в’язнем!».

Водночас Уповноважена ВР iз прав людини Валерія Лутковська розбереться, що робити з Луценком, як тільки отримає рішення Європейського суду з прав людини. Вона погоджується, що Україна має виконати рішення Європейського суду, але для початку його треба вивчити.