Сiм базових податкiв

27.06.2012

У Києві відбувся черговий «круглий стіл», присвячений обговоренню програми дій об’єднаної опозиції «Батьківщина». Цього разу політики та експерти обговорювали шляхи виходу української економіки з глибокої кризи, у якій вона перебуває останні роки.

Спочатку учасники «круглого столу» перерахували основні негаразди економіки України, через які вона перебуває у такому занепаді. За словами голови Ради об’єднаної опозиції Арсенія Яценюка, головна проблема — це катастрофічна корумпованість на всіх рівнях влади. Коли за безцінь скуповується (причому часто в обхід закону) усе — починаючи від державних підприємств, закінчуючи корисними копалинами. Годі й казати, що в результаті такої «приватизації» до кінця 2012 року в державі не залишиться жодного серйозного підприємства.

Крім того, опозиційний лідер зробив акцент на низькій ефективності праці та відсутності конкурентоспроможності. Найгірше, що підвищення конкурентоспроможності навіть не входить до списку пріоритетів нинішньої влади, економічна політика якої спрямована на «латання дірок». Можна заперечити: мовляв, увесь світ через кризу наразі переживає не найкращі часи. Але ж проблема у тому, що економіка України поки що не має жодного напряму, за яким вона могла б змагатися з економіками інших країн.

Натомість у нинішньої владної команди є інші пріоритети: «захапати» усе, що лишень можна, поки є можливість. Адже вони теж розуміють, що після парламентських виборів їхня монополія закінчиться. І так вже команді Януковича вдалося створити монополії в усіх галузях економіки, зокрема, в таких стратегічних, як енергетика. І Антимонопольний комітет чомусь закриває на це очі. При тому, що ця поважна інституція має серйозні повноваження для того, аби поставити монополістів на місце.

Окрему увагу Арсеній Яценюк приділив проблемі офшорів. Він підкреслив, що через Кіпр недобросовісні урядовці виводять за кордон мільярди доларів, уникаючи сплати податків. Угоду з Кіпром про скасування подвійного оподаткування, вважають опозиціонери, потрібно якнайшвидше денонсувати. Бо і так iз 52 млрд. доларів, виведених з України на Кіпр, державний бюджет недоотримав 10 мільярдів доходів. Це ті гроші, які можна було б використати для погашення кредиту МВФ. Натомість ми продовжуємо позичати. Як зазначив Арсеній Яценюк, цього року Україна має виплатити 13 мільярдів доларів, а у 2013 році ця цифра становитиме 17, 5 млрд.

Присутні погодилися, що для того, аби економіка процвітала, потрібно підтримати бізнес. Для цього — максимально спростити правила гри, зменшити податковий тиск. За словами Арсенія Яценюка, об’єднана опозиція вийшла на тезу, що країні потрібно сім базових податків.

Зокрема, залишити податок на додану вартість (але модернізований варіант, а не той, що існує зараз, коли ПДВ відшкодовується лише тим, хто це «заслужив»), податок на доходи громадян, на прибуток компаній, на землю, нерухомість та акцизний збір і плату за природні копалини.

У більшості країн світу система спрощення фіскальної політики та зменшення кількості податків давно довела свою ефективність. На думку Арсенія Яценюка, в Україні потрібно створити щось подібне. Адже чим складніша податкова система, тим простіше уникати сплати податків.

«Ми вивчили світовий досвід і вважаємо, що українська податкова система є однією з найбільш закомплексованих, тому для нас важливо максимально створити податкову систему та зробити її найбільш конкурентною та найбільш привабливою у Європі», — заявив Арсеній Яценюк.

І це — не порожні мрії. В планах опозиціонерів — одразу ж після приходу до парламенту розпочати законодавчу роботу, спрямовану на спрощення податкової системи. І для цього — внести зміни до Податкового кодексу, який фактично знищив малий та середній бізнес у країні.

Присутні на обговоренні підкреслювали необхідність підвищення конкурентоспроможності української економіки. Адже є безліч галузей, де ми можемо на рівних конкурувати з іншими країнами. Потрібно лише визначити пріоритети та зосередитися на їхньому розвитку. Відомий економічний експерт Олександр Пасхавер закликав присутніх не лише «зациклюватися» на окремих галузях, а й шукати точки економічного росту. Саме у цьому полягає шлях швидкого розвитку економіки, апробований у більшості країн світу.

Обговорення економічної частини опозиційної програми дій триватиме й надалі. Лідери «Батьківщини» мають намір зібрати якнайбільше зауважень та пропозицій щодо подальшого розвитку економіки країни. В ідеалі ініціатори обговорення мають вийти на збалансований документ, у якому міститимуться ефективні та реальні механізми переходу української економіки зі стану стагнації та занепаду до розвитку і прориву.

Вікторія ШУЛЬЖЕНКО