«Податок Тимошенко»

13.06.2012

Україна платить за російський газ у п’ять разів більше, ніж він коштує у США. «Якщо відмінусувати вартість транзиту, то ціна газу для України наполовину вища, ніж для Німеччини», — порахував міністр палива та енергетики Юрій Бойко. А міністр соціальної політики Сергій Тігіпко порахував, якими є ці втрати для бюджету та як їх можна було б використати. Скажімо, збільшити пенсію на 400 гривень щомісяця.

«Щорічно Україна переплачує «Газпрому» 5–6 мільярдів доларів, — сказав чиновник. — Якби ми змогли використати ці гроші на українських пенсіонерів, то їхні надходження зросли б саме на таку суму». «Податок Юлії Тимошенко», за словами Тігіпка, становить двадцять відсотків українського бюджету. Цікаве й таке порівняння: виплати за соціальними ініціативами нинішньої влади становлять близько 26 млрд. гривень. Натомість «Газпрому» наша держава переплатила 46 млрд. гривень тільки в 2011 році!

Намагання змінити газові контракти Тимошенко — одне з головних завдань, над яким активно, але абсолютно безуспішно працює команда нинішнього Президента. На жодні поступки Росія йти не планує, стверджуючи, що діючий контракт її цілком влаштовує.