Кулаки знов чешуться

29.05.2012
Кулаки знов чешуться

Депутат Колесніченко прийняв муки за свою любу мову. (з сайту mignews.com.ua.)

Голова ВР Володимир Литвин учора заявив, що розгляд законопроекту Колесніченка—Ківалова «Про основи державної мовної політики» буде продовжено наступного пленарного тижня, тобто 5—8 червня. «Відповідно до регламенту — і це закон — не можна переходити до іншого питання, якщо є невирішеним попереднє. Ми стали перед необхідністю вийти на рішення», — цитує спікера агенція «Українські новини».

Нагадаємо, що згаданий законопроект, який, на переконання багатьох експертів, є фактичним впровадженням офіційної двомовності у країні, депутати розглядали надвечір 24 травня і не прийняли через жорстоку бійку. Захисники української мови спершу блокували трибуну, потiм загрозлива штовханина перенеслася i за стiл президiї. Найсильнiше по­страждав БЮТiвець Микола Петрук, якого з розсiченою (дехто з депутатiв припускав — кастетом) головою вiдвезли до шпиталю. «Винуватець торжества» король українофобiї Вадим Колеснiченко з’явився в парламентi тодi, коли бiйка фактично вщухла. Проте, природно, i йому дiсталося — доведеться чоловiковi купувати нову сорочку.

Тим часом учора до політичного сумління нардепів звернулася навіть Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій. «Кожного разу перед важливими в нашій державі виборами деякі політики намагаються експлуатувати питання, які шкодять єдності українського народу та вносять розкол і сум’яття в суспільно–державний організм», — йдеться у зверненні предстоятелів усіх релігійних конфесій України до Голови ВР Володимира Литвина. Авторитетні ієрархи просять спікера не виносити згаданий законопроект на розгляд парламенту.

До речі, це звернення стало приводом для ще однієї суперечки. Сформулював його від імені ВРЦ очільник Української греко–католицької церкви Святослав, який нині є черговим головуючим у Раді церков. А вчора в Московському патріархаті ще не знали про подібний документ. Про це агенції УНІАН сказав прес–секретар УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко. «Мабуть, митрополит Володимир не підписував такий документ, бо ми в канцелярії його не маємо. Утім ситуацію з’ясовуємо», — сказав він.