Де насправді живе Мілка?

23.05.2012

У Тростянці цієї суботи відкриється музей шоколаду. Хай містечко на Сумщині далеке від Бразилії чи ще якихось заморських країн, де ростуть кавові боби, але й воно відоме значною мірою саме завдяки шоколаду. Адже тут ще за радянських часів працювала шоколадна фабрика «Україна», нині вона успішно існує як частина відомої корпорації. Саме тут виробляється знана й улюблена продукція під брендом «Корона». Не менш відома «Мілка», до речі, теж народжується не на якихось зарубіжних луках, а в Тростянці. То чому б тут не бути Музею шоколаду?!

Ідея створити його народилася у тростянецького міського голови Юрія Бови давно. Але житейські перипетії часом роблять шлях від задуму до реалізації довшим, ніж передбачаєш. Тому не один місяць минув, аби нарешті настав час відкрити двері першим відвідувачам. А вони зможуть дізнатися тут немало цікавого. Наприклад, який шлях перетворень кавових та какао–бобів від плантації до продукції на полицях; як народжувалося «шоколадне мистецтво»; які властивості цього звабливого продукту — все це можна буде почути й побачити в музеї. Разом — помилуватися на справді мистецькі фігури з чорного та білого шоколаду. Їх надали тутешні виробники.

«Музей розташувався у голов­ній будівлі садиби графа Кеніга, поруч із залами краєзнавчого музею, — розповідає «УМ» секретар міської ради Аліна Шацька. — Він діятиме на базі комунального закладу «Культурно–дозвіллєвий комплекс Тростянеччини». Плануємо проводити екскурсії цим оригінальним музеєм. І, звичайно, будемо його поповнювати. Вже зараз маємо думку, щоб окрему кімнату присвятити винятково каві».

Що ж, сестра шоколаду того варта. А музей вартий уваги не лише ласунів. Не дарма ж мудрі майя вшановували бога какао, а європейці продавали його лише за рецептами — як ліки.

Нагадаємо, що в березні цього року перший стаціонарний музей шоколаду відкрився у Львові. Оскільки інших даних немає, то виходить, що тростянецька експозиція — друга в Україні. За кордоном подібні існують у німецькому Кельні, в іспанській Барселоні, у бельгійському Брюсселі, у чеській Празі. Відтепер Тростянець буде в одному ряду з цими містами.