Мільйони, які поставлять на ноги

23.05.2012

Майже 8 мільйонів гривень виділив для Черкаської обласної дитячої лікарні черкаський завод «Азот». Як повідомила «УМ» прес–секретар Черкаського обласного управління охорони здоров’я Анна Голосинська, сертифікат на медичне обладнання на суму 7 млн. 899 тис. 464 гривень головному лікарю Черкаської обласної дитячої лікарні Сергію Маркову вручила почесний президент ПАТ «Азот», голова наглядової ради Всеукраїнського благодійного фонду «Дитячий світ» Валентина Жуковська. Список обладнання включає в себе 45 позицій, з допомогою якого в цьому лікувальному закладі буде організовано сучасний центр з реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи, аналогів якому немає в Україні.

«Приємно, що тепер ми можемо придбати найнеобхідніше і найсучасніше обладнання», — розповідає головний лікар Черкаської обласної лікарні Сергій Марков.

«Один iз переданих лікарні апаратів — унікальний. Його немає більше ніде в Україні. Реабілітаційний комплекс для локомоторної терапії Locomatpro з педіатричними ортозами допомагає поставити на ноги всіх дітей, котрі не можуть стояти і ходити», — додає головний дитячий нев­ролог Міністерства охорони здоров’я України Володимир Мартинюк. Він каже, що цей комплекс для локомоторної терапії має колосальні можливості, тож до Черкас, аби навчити працювати з апаратом, направлятимуть фахівців з усіх регіонів.

Нині Черкаська обласна дитяча лікарня вже співпрацює зі столичним Центром реабілітації дітей з ураженнями нервової системи, а відтепер зможе надавати допомогу дітям практично з двох–трьох тижнів життя.

«До червня в дитячу лікарню надійде частина цього обладнання. Головне наше завдання — це щоб хворі діти ставали повноцінними членами суспільства. Тож у цьому центрі надаватиметься допомога не лише маленьким жителям Черкащини, а й дітворі з інших регіонів України», — наголошує Валентина Жуковська.

До речі, на Черкащині нині 560 дітей, яким встановлено діагноз «дитячий церебральний параліч», а загалом реабілітації потребують півтори тисячі малюків із неврологічними порушеннями. Водночас в Україні у 100 тисяч дітей інвалідність пов’язана саме з патологією нервової системи.