Перша, але не там

23.05.2012

На XXX Олімпійських іграх, що 28 липня розпочнуться в Лондоні, вперше вiдбудеться жіночий боксерський турнір, на якому розігруватимуть нагороди в трьох вагових категоріях (51, 60, та 75 кг). А чемпіонат світу, що днями завершився в китайському місті Циньхуандао, назвав імена всіх щасливих володарок олімпійських перепусток. Загалом у Лондоні змагатимуться 25 боксерок, проте серед них не буде жодної нашої співвітчизниці. «Що поробиш, буде Олімпіада без українських майстринь боксу, — зітхає головний тренер збірної Микола Хаджиогло. — Усі хотіли виграти ліцензії, але їх було небагато».

Наставник команди називає «УМ» головну причину, чому ми не здобули бодай одну лондонську перепустку: це недостатня поінформованість стосовно «правил гри», точніше, регламенту розподілу ліцензій між усіма учасницями змагань, які представляли 70 країн планети. «До чемпіонату світу ми готувалися, орієнтуючись на правило, згідно з яким ліцензії отримує перша вісімка світової першості. Натомість існували поправки, про які ми не знали. Так, скажімо, у ваговій категорії до 75 кг до чвертьфіналу вийшли вісім європейок, серед яких була і українка Лілія Дурнєва. Але ліцензії отримали лише три спортсменки», — розповідає Микола Хаджиогло. Бо організатори запровадили квоти. Оскільки за будь–яких обставин три ліцензії мала отримати Європа, по дві — Америка та Азія, по одній — Африка та Океанія, то чинними ставали ті поправки, до яких не була готова українська делегація. За словами Миколи Хаджиогло, в нашій команді довго ламали голову над особливостями розподілу ліцензій і до кінця так і не розібралися.

Відтак підстав критикувати свою підопічну, схоже, в очільника збірної немає: «Лілія виконала програму–мінімум, продемонструвала те, що ми планували. Вона зробила все, що могла, намагаючись використати свій останній шанс потрапити на Олімпіаду, адже через віковий ценз (максимальний вік боксерок–олімпійок має бути 34 роки. — Авт.) у наступних Іграх вона вже не зможе взяти участь».

Водночас ще дві учасниці ліцензійних боїв від України відверто засмутили своїх наставників. І «сіяна» Тетяна Коб (51 кг), й «несіяна» Олександра Сидоренко (60 кг) — обидві наші співвітчизниці поступилися вже на стадії 1/16 фіналу. Як зазначив наставник, дівчатам, на жаль, не пощастило з жеребкуванням.

Водночас керманич збірної каже, що порівняно з виступами на попередніх «мундіалях» його підопічні зробили крок уперед, посівши в загальному заліку високе п’яте місце. Загалом за пристойну позицію в командному рейтингу слід дякувати Марії Бадуліній, яка в Циньхуандао здобула «золото» (яке виявилося єдиною нагородою вітчизняної збірної) в неолімпійській вазі 69 кг й справила на спеціалістів пристойне враження. «Наскільки мені відомо, Маша ввійшла до трійки спортсменок, які претендували на титул найбільш технічної боксерки турніру. На ЧС вона продемонструвала яскравий, академічний бокс. До того ж Марія — єдина з учасниць, яка відправляла своїх опоненток по півфінальному та фінальному боях у нокдаун. Проте нагороду — уже за інерцією — організатори вручили ірландці Кеті Тейлор, яка стала чотириразовою чемпіонкою світу».

Переможно завершити турнір не завадила киянці й застуда. Під час акліматизації деякі дівчата підхопили вірус. Хвороба вибила з колії ще в першому бою Наталю Князь та Іванну Крупеню, вразила й нашу майбутню чемпіонку. Свій перший поєдинок проти Молдір Базарбаєвої Бадуліна проводила з температурою. Однак ані представниця Казахстану, ані дівчата з інших країн (Франції, Голландії, США), які протистояли Марії в наступних стадіях, не змогли завадити її чемпіонству.