«Полин» гірчить і в Криму

27.04.2012
«Полин» гірчить і в Криму

Учора у відомій дитячій здравниці — Євпаторії — урочисто відкрили музей «Зірка Полин». Його експозиція присвячена наймасштабнішій техногенній трагедії України — аварії на Чорнобильській АЕС. І хоча Криму ця біда торкнулася найменше, а в самій Євпаторії, за даними міської влади, мешкає лише 563 людини, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відкриття тут музею є символічним. Адже одразу після трагедії санаторії і пансіонати міста–курорту, а також усього Криму, прийняли на оздоровлення постраждалих внаслідок аварії дітей. Також у Євпаторії функціонує медичний центр «Медики — Чорнобилю», що спеціалізується на лікуванні й реабілітації саме чорнобильців. У пам’ять про події весни 1986–го в Євпаторії встановлено пам’ятник жертвам атомної катастрофи та названо парк на честь героїв Чорнобиля. Тепер у цьому парку функціонуватиме ще й музей, до створення якого активно долучилася громадська організація «Пам’ять Чорнобиля».

Основу експозиції «Зірки Полин» становлять копії архівних документів, які раніше були засекречені, оригінали фотографій радіологічної розвідки, виконаних у перші дні аварії, особисті речі ліквідаторів — дозиметри, респіраторні маски, накопичувачі радіоактивного випромінювання, індивідуальні перепустки на в’їзд у зону відчуження. Зразки костюмів хімічного захисту передав музею учасник ліквідації аварії на ЧАЕС Володимир Каковкін. А донька Героя Радянського Союзу генерал–полковника Володимира Пікалова Тетяна подарувала частину особистого архіву батька і його книги із серії «Солдати Чорнобиля».

Родзинкою музею є об’ємна панорама завдовжки сім метрів, яку прикрашають ілюстрації й фото — від будівництва атомної станції й устрою реактора до хронології наслідків вибуху. На спеціальному плазмовому екрані демонструватимуть документи, фотографії й фільми чорнобильської тематики, а також вiдео майстрині пісочної анімації Ксенії Симонової «Вічні сльози», повідомляє прес–служба міськвиконкому. Згодом біля музею висадять також алею японських сакур — як символ аналогічної трагедії, що сталася на Фукусимі–1. А до Дня ліквідатора — 14 грудня — експозицiю доповнить макет Чорнобильської АЕС зі світло–звуковою імітацією вибуху.

Зауважимо, що це буде третій повноцінний «чорнобильський» музей в Україні, хоча окремі тематичні експозиції існують у багатьох містах країни. Найбільшим і дійсно вражаючим музеєм є київський, розташований на столичному Подолі. Також історію Чорнобильської АЕС — від початку її будівництва і до трагічного кінця — викладено в експозиції музею у місті Славутич.

Олександр ФІНАГЕЄВ