«А через 30 років запустимо сюди роботів!»

27.04.2012
«А через 30 років запустимо сюди роботів!»

Президент благословив нью–лiквiдаторiв на будiвництво об’єкта №1. (Фото рейтер.)

Він посміхнувся і натис на спеціальну кнопку «Початок робіт». Ну, таку, яка є на кожному будівельному майданчику. А оскільки він — це Президент України Віктор Янукович, а потиск вийшов упевненим і вольовим, то роботи одразу ж розпочалися. І по–парадному одягнені робітники із радісним завзяттям приступили до спорудження конфайменту — нового об’єкта «Укриття» над четвертим реактором Чорнобильської АЕС. Дата виглядала напрочуд символічно: 26 квітня і водночас 26 років з дня аварії на станції.

«Ця конструкція не має аналогів у світі», — оглядаючи масивні імпортні, точніше італійські металоконструкції, констатував Віктор Янукович. Натякаючи, що вага арки становитиме 20 тис. тонн, а площа споруди — 39 тис. квадратних метрів. І адресуючи свої слова насамперед послам країн–донорів цього будівництва, які приїхали у Прип’ять разом із главою Української держави і спостерігали за дійством. Як відомо, у збиранні коштів на об’єкт брали участь США, Німеччина, Росія, Туреччина, Словенія, Угорщина, Румунія — всього 40 країн. Наші північно–східні стратегічні партнери, які на час аварії були з нами в одній державі, виділили не таку вже й круглу цифру — 45 млн. євро. Із загальної суми в один мільярд. Приїхати ж на відкриття погодилися керівники дипмісій 21 країни — окрім названих, ще й Японії, Китаю, Франції, Казах­стану тощо. «Успішна реалізація цього проекту забезпечить екологічну безпеку всіх прилеглих територій та унеможливить потрапляння радіації в атмосферу», — Віктор Янукович вимовив слова, які найбільше бажали почути від нього зарубіжні гості.

Закінчення будівництва планується на жовтень 2015 року. А нині, поки конфаймент своїм високотехнологічним куполом не накрив прорахунки радянської науки, робітників, які спору­джують нове укриття, вирішили поберегти. Так, будувати накриття будуть не у безпосередній близькості від реактора, а на відстані 200 метрів. Потім, коли «шапка» буде готова, її «насунуть» на реактор за допомогою спеціально збудованих залізничних рейок. Старий саркофаг, який споруджували з ризиком для життя герої–ліквідатори, розбирати таки планують. Але не одразу, а дуже і дуже поступово.

«Після того, як конфаймент буде готовий (тобто в 2015 році. — Ред.), насамперед треба розібрати нестабільні будівельні конструкції. Ці роботи проведуть упродовж наступних десяти років, — пояснив заступник голови Державного агентства з управління зоною відчуження МНС України Дмитро Бобро. — Далі треба буде наводити лад із матеріалами, які містять радіоактивне пальне, вилучити їх та захоронити. Таке сховище плануємо створити через 30 років». Самі ж роботи з вилучення уламків радіоактивного реактора триватимуть iще 60 років. Утiм цифри ці досить умовні. Принаймні чиновники сподіваються, що до цього часу науковці зуміють створити новітніх роботів, які зможуть добратися до радіоактивного палива та вивезти його назовні без участі людини. Нині ця технічна проблема є невирішеною.

Існування конфайменту, хоча й має захистити далеке й близьке довкілля, не вирішить іще однієї важливої проблеми навколишньої території — очищення зони та приведення її у стан, придатний для проживання людей. «Зона відчуження — це близько 2 тисяч квадратних кілометрів. Майже половина цієї території, виходячи з нашої інформації, залишиться закритою назавжди», — підсумував Бобро.

Строк служби нового об’єкта — 100 років. Проте спеціалісти висловлюють сумніви у його надійності. Мовляв, об’єкт не захищений від падіння небесних тіл чи літальних апаратів і внаслідок їх потрапляння може зруйнуватися. Розкритикував спорудження конфайменту навіть, як вважається, близький до влади керівник організації «Союз Чорнобиль Україна» Юрій Андреєв. «Це лише тимчасова легка конструкція, яку треба буде постійно ремонтувати, а через два десятки років потрібно буде задуматися про постійне захоронення (радіоактивних уламків). І тоді Захід нам уже не допоможе», — сказав Андреєв. І звернув увагу на те, що у проекті західних донорів не передбачені експлуатаційні витрати, які ляжуть на бюджет України. А вони, виходячи зi складності й делікатності об’єкта, можуть бути досить значними.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Самі «чорнобильці» чергові роковини трагедії провели у боротьбі за свої права. Сотні людей вийшли вчора на акцію протесту до Верховної Ради — вони вимагали покращення соціально–економічних умов та відставку нинішньої влади. Також «чорнобильці» наполягали на виконанні рішення судів про виплати їм пенсій у повному обсязі. «У разі невиконання наших вимог ми вам не заздримо», — наголосили учасники акції, зачитуючи свої претензiї.

У руках учасники мітингу тримали плакати з написами: «Владо, ти солдатами–строковиками затикала всі діри при ліквідації аварії на ЧАЕС, а сьогодні затикаєш їхнiми пенсіями діри в бюджеті країни. Поверни законні пенсії!», «Владо, з твоєї вини 18–річні солдати стали інвалідами. Поверни їм законні пенсії» тощо. Під час акції одній жінці стало зле — вона знепритомніла, адже на вулиці було досить спекотно. Народний депутат Олександр Турчинов, який саме виступав у цей час, закликав зі сцени у мікрофон надати лікаря з Верховної Ради. Проте лікар так і не з’явився. Мітингувальникам довелося самотужки приводити жінку до тями. Лише після цього до постраждалої прибула карета швидкої допомоги. n