Сьоме колесо до воза

27.04.2012

Днями новим заступником голови Полтавської облдержадміністрації призначено Віктора Шадчнєва. Цей факт губиться у рутині постійних кадрових ротацій, якщо не згадати: жодних вакансій в ОДА не «відкривали», тож 54–річний «будівельний» бізнесмен став, так би мовити, «додатковим», уже сьомим (!) заступником «губернатора», для якого навіть коло обов’язків пообіцяли окреслити лише після призначення. Так «припекло» з ним тільки тому, що Шадчнєв очолював обласну організацію партії віце–прем’єра Сергія Тігіпка «Сильна Україна» до злиття її з Партією регіонів. Обіцянки прилаштувати «тігіпківців» на тепленькі місця у владі пролунали на об’єднавчому з’їзді ПР і «СУ».

Отже, вдовольняти потреби передви­борчої стратегії влади та чиїсь персональні амбіції доводиться за рахунок державного бюджету, тобто платників податків. Про які гроші йдеться? Судіть самі. Минулоріч кожен із заступників голови ОДА одержав понад 100 тисяч гривень зарплати (про це свідчать декларації про доходи), при цьому обов’язковим доважком до таких посад є кабінети, приймальні, секретарі, помічники, службові авто... Множимо всі ті витрати на 25 областей — сума виходить вельми кругленькою.

Особливий цинізм ситуації з «політпризначенцями» в ОДА від «Сильної України» полягає ще й у тому, що цю партію очолював віце–прем’єр–міністр із соціальних питань, який і зараз не втомлюється повторювати «мантри» про дефіцит коштів у держбюджеті на соціальні виплати найнужденнішим, торочить про необхідність затягувати паски й економити передовсім на скороченні держапарату.

За його «розростання» сьогоднішні можновладці ще вчора критикували своїх «помаранчевих» попередників і починали власне «хазяйнування» з гучних декларацій про наміри суттєво скоротити керівні посади держслужбовців. Зокрема, у Полтавській облдержадміністрації обіцяли обходитися чотирма заступниками «губернатора» замість шістьох. Нібито задля цього до чолівки облради навіть «делегували» двох колишніх заступників і найближчих соратників голови ОДА. Мовляв, на верхніх поверхах обласного «Білого дому» все одно гряде скорочення, то нехай уже вони працюють на «стабільніших» посадах представницької влади. Тепер же з’ясувалося: невпинно скорочується тільки населення Полтавщини, що має годувати високооплачуваних чиновників, які множаться...