«Слони» у Львові

27.04.2012
«Слони» у Львові

Цьогоріч для гостей фестивалю приготовано багато атракцій: зіркові спортсмени та музиканти читатимуть для дітей, малеча малюватиме величезне панно, експонуватимуться роботи ілюстраторів дитячої літератури, також у програмі передбачені різноманітні ігри та конкурси. Для маленьких поціновувачів художньої літератури книжковий фестиваль перетвориться на справжнє свято з пригодами.

Розпочинається форум парадом літературних героїв, що урочисто крокують центральними вулицями міста: Джек–Горобець, Д’Артаньян, ковбої, індіанці, Мальвіна, Пінокіо, гноми, тролі, гобіти, Годзіла, Шрек, Гаррі Поттер, Івасик–Телесик зі зміючкою Оленкою, «діснеївські» принцеси та українські Лисички, Вовчики–братики. «Участь у параді беруть діти від семи до тринадцяти років, — розповідає Соня Коваль, прес–секретар заходу. — Для цього підготували 500 костюмів! Усі діти самі обирали літературних героїв, якими б вони хотіли бути, а костюми для параду їм допомагали шити батьки. Парад літературних героїв проводиться разом з управлінням освіти Львова».

Форум визначить, звісно, і найкращі нові книжки для дітей. Вони будуть нагороджені премією «Левеня». За премію у восьми номінаціях боролись 143 книжки вітчизняних видавництв. Найкращі серед них обирало спеціальне журі — 39 бібліотекарів з усієї України. «Бібліотекарі — люди, котрі найбільше знають, які книжки найцікавіші дітям. Крім того, такі члени журі максимально об’єктивні та незаангажовані, — розповідає Соня Коваль. — У журі входять працівники обласних та міських дитячих бібліотек з усієї України. Головний приз, який отримає переможець премії «Левеня», — замовлення дитячої літератури в усі бібліотеки України. Цьогоріч ми пропонували читачам також обрати найкращих, шляхом голосування на сайті. Проте, як виявилось, людям важко зорієнтуватись серед такого різноманіття книжок. Тому вже на самому фестивалі присутнім буде запропонований коротший список. Його складуть із позицій, запропонованих журі».

Також для юних читачів організували цікаву гру — вони збиратимуть «слонів». Наклейки із зображенням слоників поділені на 14 кольорів. Слоників дітлахи отримуватимуть за різні завдання. Щоб зібрати різнокольорову колекцію, слід взяти участь і у читаннях, і у забавках з настільними іграми, і в малюванні велетенського панно на тему «Спорт у моєму житті», і прийти на зустріч із письменниками, і виконати ще багато різних цікавих завдань. За умовами гри, в кінці фестивалю діти зможуть обміняти колекцію на подарунки.

Також для маленьких читачів відомі українські музичні виконавці та зірки спорту прочитають уривки з їхніх найулюбленіших книжок. Наприклад, Едуард Приступа (Діля, колишній член гурту «ТНМК», нині фронтмен гурту «НеДіля») прочитає уривок із «Маленького принца» Антуана де Сент–Екзюпері. «По–перше, я дуже люблю цю книжку, —розповідає «УМ» «читець» Приступа. — Крім того, в моєму альбомі FORTISSIMO є пісня, що називається «Маленький принц», написана за мотивами саме цього твору. Ця казка дуже повчальна — вона показує правильні ідеали чистоти, ставлення до друзів і взагалі до життя».

 

У ЧОМУ СУТЬ

 

Навчити дітей полюбити книжку

Метою дитячого Львівського форуму є пропаганда читання серед найменших.

«Головним у цьому питанні є не те, щоб привчити дитину до книжок взагалі, а те, щоб виховати в ній хороший смак і прищепити правильні моральні цінності, — вважає лідер гутру «НеДіля» Едуард Приступа. — Для цього треба з самого малечку читати своїй дитині добрі казки, давати слухати хорошу музику чи співати українські колискові й обмежити перегляд сучасних незрозумілих серіалів чи комп’ютерні забавки. На мою думку, львівський фестиваль подає хороший приклад того, як допомогти дитині полюбити книжки».