Пас на 5 млн. метрів

27.04.2012

Якщо в пригодницькому романі Жуля Верна «Діти капітана Гранта» до пошуку людей спонукала пляшка із запискою, виловлена в океані, то нині на Алясці замінником посудини із загадкою став... футбольний м’яч. На березі північного острова Міддлтон його знайшов працівник місцевої станції радіолокації.

Мешканець Аляски Девід Бакстер та його дружина, японка на ім’я Юмі, вирішили відшукати власника м’яча, принесеного морем. І їм це вдалося, хоча шкіряний снаряд подолав по воді шлях у 5 тисяч кілометрів!

Спочатку пошуковці встановили, звідки саме «круглий» приплив на Аляску. З ієрогліфів на м’ячі з’ясувалося, що він «родом» із міста Рікудзентаката в японській префектурі Івате. Бакстери звернулися до японських журналістів по допомогу. Ті почали розшуки в Івате і зрештою вийшли на юнака Місакі Муракамі — колишнього господаря м’яча.

Хлопець розповів, що «шкіряного» йому подарували 2005 року, коли він навчався в школі. Під час цунамі й землетрусу в березні 2011 року сім’я Муракамі втратила велику частину свого майна. Море поглинуло і м’яча. За словами Місакі, він був дуже радий дізнатися, що його річ знайшлася.

Девід Бакстер та Юмі планують у травні поїхати в Японію й особисто передати раритетну знахідку законному власникові.