Народжені жити

26.04.2012
Народжені жити

Катерина Ющенко бiля маленького Микитки. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Інститут педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України отримав унікальне обладнання, яке дозволить рятувати дітей, які ще донедавна мали невеликі шанси на життя. Причому причетними до цієї доброї справи є тисячі звичайних українців, які свого часу перераховували кошти на будівництво так і не реалізованого проекту — «Дитячої лікарні майбутнього». Оскільки держава наразі відмовилася продовжувати роботу в цьому напрямi, благодійний фонд «Дитяча лікарня майбутнього» ухвалив мудре рішення: не тримати кошти на рахунках, а закупити обладнання, яке вже сьогодні рятуватиме життя українських дітей. Позавчора в Інституті педіатрії відбулася урочиста церемонія передачі обладнання, яке медики цієї установи вже активно використовують.

 

Дихати — значить жити

Крихітний Тимофій народився зі складною патологією: весь кишечник, шлунок, печінка були розташовані на місці лівої легені, якої не було взагалі, а права була здавлена цими внутрішніми органами. Дихати малюк сам не міг. «Він був однобальний (отримав при народженні лише один бал за десятибальною шкалою Апгар. — Авт.). Коли поступив до нас — синій і бездиханний — ми помістили його на звичайний апарат штучної вентиляції легенів, проте його стан залишався вкрай важким, — розповідає завідуюча відділенням анестезіології з ліжками реанімації та інтенсивної терапії дитячих клінік Любов Слєпова. — Нам тільки–но встановили у відділенні нові апарати штучного дихання, які мають опцію високочастотної вентиляції легенів. Ми навіть, чесно скажу, не мали великого досвіду використання цієї апаратури — тільки теоретичні знання та навички, отримані мною під час стажування у США, де побувала завдяки фонду. Проте ризикнули — не мали іншого виходу, дитинка помирала. Викликали інженера, який допоміг налагодити апарат. І підключили до нього хлопчика. Життя малюка було врятовано». Хлопчик, про якого розповідає пані Любов, увесь цей час уважно спостерігає за гостями, які заповнили палату. Навіть важко повірити, що ще десять днів тому життя дитини висіло на волосині.

Історія маленької Христини, яка народилася восьмимісячною 16 квітня, не менш драматична. «Дівчинка мала важку ваду розвитку — непрохідність кишечнику практично на всій його протяжності. Крім цього, в дитини була ще й внутрішньоутробна інфекція, яка ускладнилася внутрішньоутробною пневмонією з деструктивними змінами, — каже Любов Слєпова. — Врятував дитину все той же апарат iз високочастотним режимом вентиляції легень. 17 квітня, вже на другий день після народження, Христині зробили операцію. Зараз вона почувається значно краще і навіть сама пробує дихати».

Поряд із Христиною в палаті — крихітний Микитка. Цей хлопчик — із двійні, його братик, на жаль, помер. У самого Микитки теж була складна вада кишечнику — народився без ануса. Маля потребувало термінової операції, тож його одразу перевезли до ІПАГу. На щастя, тепер у хлоп’яти є всі шанси на одужання й повноцінне життя.

Техніка, що рятує

«Наше відділення займається хірургічною корекцією вроджених вад розвитку, яких, на превеликий жаль, з кожним роком стає дедалі більше, — розповідає Любов Слєпова. — У нашому інституті концентрується більша частина дітей із вродженими патологіями. Цих новонароджених ми оперуємо інколи в перші хвилини життя — вони потрапляють в операційну одразу з пологової зали. Ясна річ, що реанімація такої категорії важких немов­лят немислима без добротного обладнання, інакше ці діти не мали б шансів на життя».

Любов Слєпова не натішиться, адже подароване устаткування тепер дозволить рятувати ще більше маленьких життів. Очолюване нею відділення розраховане на шість ліжок, утім апаратів штучного дихання тут було лише три, та й ті старого зразка і лише два з них — для новонароджених. І якщо всі апарати штучного дихання у відділенні були задіяні, навіть доводилося відмовляти маленьким пацієнтам з інших медичних закладів.

Загалом у рамках цієї благодійної програми фонду «Дитяча лікарня майбутнього» інституту було надано 25 комплектів різного обладнання вартістю понад 17,6 мільйона гривень. Це сучасні кювези (в них дитину можна навіть зважити, не дістаючи назовні), ліжечка з підігрівом, апарати штучної вентиляції легенів, відсмоктувачі, системи нагляду за станом пацієнта, надсучасні апарати УЗД, що дозволяють виявляти вади розвитку плода на ранніх термінах вагітності, лабораторне обладнання, операційні столи тощо. Також медики ІПАГу отримали обладнання, яке дозволить коригувати вади розвитку малят ще в утробі матері. Деякі патології можна буде усунути ще на 15—20 тижнях вагітності. Зауважу, що вага плода на цих термінах усього 130—350 грамів! Наразі медики готуються до здійснення перших таких операцій.

Паралельно комплект обладнання — операційну установку — отримали фахівці Національного інституту раку. Голова правління благодійного фонду «Дитяча лікарня майбутнього» Олександр Максимчук нагадав, що в «Лікарні майбутнього» планували сконцентруватися саме на перинатальному напрямi, дитячій онкології та хірургії. Тому саме ІПАГ та Інститут раку як провідні медичні установи, що спеціалізуються на цих проблемах, отримали вищезгадане устаткування.

«Мріємо, щоб «Лікарня майбутнього» таки була»

«Коли ми почали проект допомоги державі в будівництві Центру охорони матері і дитини, у нас була одна мета: створити найкращі умови лікування для українських дітей, — каже голова опікунської ради благодійної програми «Дитяча лікарня майбутнього» Катерина Ющенко. — І хоча ми розчаровані тим, що держава досі не виконала своєї частини зобов’язань щодо будівництва Центру, ми й далі працюємо над досягненням цієї мети. Фонд «Дитяча лікарня майбутнього» вже багато зробив для цього. Ми залучили мільйони гривень, оплатили розробку найсучаснішого архітектурного проекту та підготовку до будівництва. Фонд організував навчання понад 80 українських лікарів у провідних клініках світу. Сьогодні ми робимо ще один дуже важливий крок — передаємо сучасне обладнання у два великі медичні центри — Інститут педіатрії, акушерства і гінекології та Національний інститут раку. Загальна вартість цього обладнання складає понад 18 мільйонів гривень. Хочу підкреслити, що ці 18 мільйонів — це сума, яка складається з невеликих благодійних внесків громадян і колективів, включаючи кошти, отримані через СМС. Плюс нараховані на них відсотки. Тисячі українців хочуть, щоб їхні внески повертали здоров’я українським дітям. А це можна зробити, не очікуючи, коли буде споруджено Центр охорони здоров’я матері і дитини. Обладнання, яке фонд передає ІПАГу, вже сьогодні вирішує найгостріші проблеми дитячої медицини».

Утiм у фонді все ж не втрачають надію, що «Дитяча лікарня майбутнього» колись таки буде збудована. «Обладнання, яке ми передали, залишається в нас на балансі, воно застраховане і чекає свого часу, щоб переміститися в Центр матері і дитини, — каже Олександр Максимчук. — Відповідну домовленість з установами ми маємо». «Ми мріємо, щоб проект створення «Лікарні майбутнього» таки відбувся, — додає Катерина Ющенко. — Адже це не є щось нереальне, такі лікарні існують у кожній країні Європи, в Канаді, Америці. І вже час, щоб вона існувала і в Україні».

 

ГРОШІ

«УМ» поцікавилася, як фонд планує розпорядитися рештою зібраних коштів. «На сьогоднішній день на рахунку фонду є трохи більше 60 мільйонів гривень, — каже Олександр Максимчук. — Ми ще не всі гроші заплатили за щойно передане обладнання, кілька мільйонів маємо доплатити. Решту коштів ми резервуємо для наступних кроків зі співпраці з державою щодо будівництва «Дитячої лікарні майбутнього».