Кров і земля

20.04.2012
Кров і земля

Майже 16 тисяч доларів — стільки може коштувати добра ділянка землі десь під Києвом. А можна віддати таку суму за жменьку неродючого ґрунту, і вважати це надзвичайно вдалим придбанням. Саме за таку суму (в перерахунку з 10 тисяч фунтів) на торгах, які провів у Великій Британії аукціонний будинок Mullock’s, було продано шкатулку із землею з місця вбивства Махатми Ганді.

Як запевняв свідок того атентату, 30 січня 1948 року, поки розгнівана юрба прихильників Ганді намагалася лінчувати вбивцю, він зібрав цей ґрунт, і на землі ще залишалися краплі крові видатного індійського борця за незалежність.

З молотка пішли також інші речі, пов’язані з ідеологом філософії ненасильства. Скажімо, окуляри, які Ганді придбав під час навчання у Лондоні в 1890 році, продано за 34 тисячі фунтів (54 тисячі доларів США), хоча організатори сподівалися виручити за цей лот утричі меншу суму. Традиційна індійська прядка — чархка, яка є символом ненасильницької боротьби й належала Махатмі, обійшлася тому самому анонімному покупцеві у 26 500 фунтів (понад 42 тис. дол.). Він же придбав і молитовник, написаний рідною для Ганді мовою гуджараті, — за 10 500 фунтів.

Також з аукціону було продано листи індійського лідера, його фотографії тощо. Загалом організатори виручили понад 100 тисяч фунтів стерлінгів.