Нещасливий Лондон

20.04.2012
Нещасливий Лондон

Івуарійський форвард «Челсі» Дідьє Дрогба забиває переможний м’яч у ворота «Барселони». (Фото Рейтер.)

Зазвичай, вважається, що участь у вирішальному протистоянні міжнародного турніру двох команд з однієї країни — не найкращий варіант. В окремих оргструктурах для уникнення такої ситуації команди–співвітчизниці зводять у півфіналі. Натомість в УЄФА до «національних» фіналів ставляться спокійно. Більше того, варіант зустрічі в битві за Кубок чемпіонів двох іспанських клубів, «Реалу» та «Барселони», у Європейській футбольній асоціації вважають найкращим і найприбутковішим закінченням нинішньої Суперліги.

Щоправда, суперники піренейських грандів у 1/2 фіналу вважають інакше. Попри свій «нефаворитський» статус, «Баварія» та «Челсі» поставили під сумнів можливість реалізації іспанського «ель класико» в рамках клубної першості Європи, вигравши у фаворитів перші півфінальні матчі.

У вівторок мюнхенці мінімально переграли «Реал», завдавши команді Жозе Моуріньйо першої поразки в турнірі. А наступного вечора смак невдачі довелося пригадати «Барселоні», яка востаннє в Суперлізі програвала в лютому минулого року. Тоді підопічних Хосепа Гвардіоли в гостьовому матчі 1/8 фіналу змусив капітулювати лондонський «Арсенал».

Прикметно, що чергова поразка «синьо–гранатових» у ЛЧ знову сталася у столиці Великої Британії, тільки кривдником чинного володаря трофею став «Челсі». Можна сказати, що «аристократи» взяли у «Барси» своєрідний реванш за поразку трирічної давнини, коли за сумою двох матчів поступилися каталонському клубові перепусткою до фіналу ЛЧ. Хоча повною буде сатисфакція лише тоді, коли англійці повністю виб’ють із цього розіграшу колектив Гвардіоли. А так, підопічні Роберто Ді Матео виграли лише першу частину великого двосерійного спектаклю.

«Мої гравці розчаровані, адже вони продемонстрували хорошу гру, створили 24 моменти, проте все одно програли», — сказав після гри Хосеп Гвардіола. І справді, майстер–клас «Барселони» на «Стемфорд Брідж» мало чим відрізнявся від більшості попередніх поєдинків іспанського чемпіона. «Блау–гранас» мали тотальну перевагу у володінні м’ячем (72% проти 28%) і створили півдесятка голевих моментів. Однак м’яч так жодного разу і не побував у сітці воріт Петера Чеха. За словами більшості футболістів «Барси», їм просто не пощастило. У одних випадках чеському воротареві «Челсі» на допомогу приходили захисники або ж каркас воріт, в інших — каталонцям бракувало холоднокровності. Хоча треба віддати належне й дисциплінованості «аристократів» у побудові захисних редутів. Більшість спеціалістів назвали дії лондонського клубу «боягузливими», хоча насправді це була майже ідеальна гра в обороні — справжнє катеначчо. Принаймні так вважає тимчасовий очільник «аристократів» — італієць Ді Матео.

Один–єдиний удар по воротах іспанської команди досяг мети — крапку у швидкій контратаці, яка почалася після помилки самого Ліонеля Мессі (його обікрав Френк Лемпард і віддав чудовий діагональний пас далеко вперед), поставив івуарійський форвард Дідьє Дрогба.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/2 фіналу (перша гра). Поєдинок середи

«Челсі» (Англія) — «Барселона» (Іспанія) — 1:0 (Дрогба, 45+2).

* * *

Франція. Ліга 1. Заключні матчі 32–го туру. «Тулуза» — «Ліон» — 3:0, «Марсель» — «Кан» — 1:1.