«Батьківщина» втратила, «Регіони» здобули

12.04.2012

Соціологи констатують незначне падіння рейтингу партії «Батьківщина» — за рахунок виходу в самостійне плавання Наталії Королевської, а також певне збільшення рейтингу Партії регіонів за рахунок об’єднання з партією Сергія Тігіпка «Сильна Україна». Про це свідчать дані соцопитування, проведеного Центром Разумкова разом із фондом «Демократичні ініціативи» та презентованого вчора.

Як повідомив заступник директора соціологічної служби ЦР Михайло Міщенко, зараз Партію регіонів готові підтримати 19,5% всіх опитаних, «Батьківщину» — 13,5%, «Фронт змін» — 9,5%, «УДАР» Віталія Кличка — 7,4%, КПУ — 4,4%, «Свободу» — 2,5%, «іншу партію» — 2,4%, партію Наталії Королевської «Україна — вперед!» — 1,2%, «Народну самооборону» й Народну партію Литвина — по 0,6%, «Нашу Україну» і ПСПУ — по 0,5%, СПУ, УНП, НРУ, Радикальну партію Олега Ляшка — по 0,3%.

Серед тих, хто має намір взяти участь у виборах, за ПР готові проголосувати 24,5%, за ВО «Батьківщина» — 16,8%, «Фронт змін» — 11,9%, «УДАР» — 9%, КПУ — 5,6%, «Громадянську позицію» Анатолія Гриценка — 3,5%, ВО «Свобода» — 3,0%, «іншу партію» — 2,6%, партію Королевської — 1,4%, Народну партію і ПСПУ — по 0,7%, «Народну самооборону» й «Нашу Україну» — по 0,6%, СПУ, УНП, НРУ — по 0,4%, партію Ляшка — 0,3%.

Важко відповісти 18,5% (17,8%) опитаних. Не мають наміру брати участь у голосуванні 14,9% українців.

Міщенко відзначив, що трохи збільшився рейтинг партії «УДАР» — за рахунок підтримки серед людей старшого віку та в південних регіонах. Однак, як і раніше, у партії Кличка більше прихильників серед молоді (близько 13%) і менше — людей похилого віку (близько 3%).

Респонденти також висловили ставлення до об’єднання опозиції. «Найбільш ефективно, щоб усі опозиційні сили йшли разом — «Батьківщина», «Фронт змін», «Свобода», «УДАР» та інші» — вважають 22,2%. «Краще, щоб опозиційні сили, які можуть здолати 5–відсотковий бар’єр, йшли на вибори окремо і вже потім об’єдналися» — це думка 11,3%. «Найбільш ефективно, щоб об’єдналися лише «Батьківщина» і «ФЗ»» — це думка 8,2% українців. Байдуже, як опозиція йтиме на вибори, — 44,7% опитаних.

«Вибори нічого не змінять» — у цьому переконані 42,7% респондентів. Чекають змін на краще після виборів — 30,6%, на гірше — 6,0%.

Найбільш корисною на наступних виборах громадяни вважають діяльність західних спостерігачів (40%), українських спостерігачів від громадських організацій (35%), від партій та кандидатів (34%), міжнародних спостерігачів з СНД (20%). При цьому абсолютна більшість громадян позитивно оцінює перспективу встановлення камер спостереження на дільницях: 83% вважають, що це дасть змогу спостерігати за роботою комісій і за ситуацією на дільниці; 57% певні, що камери спостереження — це найкращий спосіб зробити процес більш прозорим. Лише 16% думають, що камери встановлять, аби залякати виборців

Соціологічне дослідження проводили з 30 березня по 4 квітня. Опитано 2009 респондентів віком від 18 років у всіх областях, Києві та АР Крим (79 міських та 53 сільських поселень). Теоретична похибка (без врахування дизайн–ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.