Замучений КПК

12.04.2012

Запланований Партією регіонів «бліц–криг» щодо ухвалення в другому читанні президентського проекту Кримінально–процесуального кодексу не вдався. Ще позавчора, коли парламентарії лише почали розглядати поправки до проекту КПК, яких аж понад 3700, окремі «регіонали» нахвалялися, що розгляд завершиться того ж дня. Пізно ввечері ті самі особи прогнозували, що копітка робота завершиться глибоко вночі, тож уже в середу країні «подарують» новий КПК.

Але не сталося. Хоча у вівторок нардепи розглядали поправки десять годин, а вчора — п’ять. З огляду на темпи, можна припустити, що в другому читанні законопроект Президента Януковича, підготовлений його радником Андрієм Портновим, навряд чи ухвалять навіть завтра. Адже, окрім КПК, сьогодні парламент має розглянути питання обрання голови Рахункової палати, а у п’ятницю обранці працюють лише до обіду.

Станом на вчора Верховна Рада завершила розгляд лише 95 статей КПК із 614 та трохи більше чверті поправок до нього. Близько тисячі поправок до кодексу внесли опозиційні депутати, але «регіонали» за них переважно не голосують за вказівкою «модератора» більшості. Про «маразм» такого голосування, на думку опозиції, свідчить те, що «регіонал» Сергій Ківалов вніс поправки, сам у залі відсутній, але фракція ПР дружно голосує проти його поправок, а разом із ними й картка пана Ківалова!

На думку нардепа Арсенія Яценюка, «влада перетворює КПК на кодекс кримінальних переслідувань», бо цей закон «захищає не громадянина, а прокурора, слідчого, міліціонера і наглядача в тюрмі». Опозицію також турбує те, що законопроект Банкової обмежує права щодо захисту громадян, оскільки право захисту надається лише адвокатам, а правозахисники відсторонюються від цього процесу.

Так, згідно з проголосованою статтею 45 КПК, Верховна Рада не дозволила близьким родичам або фахівцям у сфері права, які на даний момент не є адвокатами, бути захисниками в судовому процесі. Захисник також не може бути допитаний як свідок.

«Цією позицією більшість позбавляє Юлію Тимошенко таких захисників, як Сергій Власенко і Андрій Кожем’якін, які є фахівцями у сфері права, однак не є діючими адвокатами, оскільки не можуть поєднувати адвокатську діяльність зі статусом народного депутата», — обурюється депутат від БЮТ Юрій Одарченко.

Незважаючи на те, що лідер фракції ПР Олександр Єфремов усе ще сподівається ухвалити президентський проект сьогодні, віце–спікер Микола Томенко, навпаки, вважає, що його необхідно відправити на повторне друге читання. «Тому що цей конфлікт між однією точкою зору — Партії регіонів, — другою точкою зору — адміністрації Президента — і підходом експертів призведе до того, що може бути ухвалений такий кодекс, який ніхто не знатиме, як він буде працювати», — зазначає пан Томенко.