Курган Палія

10.04.2012

Православне свято Благовіщення одеські патріоти відзначили пам’ятною акцією — поблизу мікрорайону Лузанівка вони почали насипати кам’яний курган. Місце для нього обрали невипадково. Як пояснив автор ідеї, отаман Чорноморського гайдамацького з’єднання Сергій Гуцалюк, саме тут загін запорожців, очолюваний полковником Семеном Палієм, наприкінці березня–початку квітня 1691 року здобув перемогу над турецько–татарським військом. Нині про цю історичну подію нагадує велетенський дерев’яний хрест, встановлений патріотичною громадськістю кілька років тому.

Сергій Гуцалюк наголошує, що сучасна історіографія, вибудувана на пропаганді російського царизму, повністю виключає наявність у цих краях українців до перемоги Російської імперії в російсько–турецькій війні. Хоча козаки в цих краях були задовго до названих подій, про що свідчать, зокрема, топоніми передмістя Одеси. Сучасна Одеса, акцентує Сергій Гуцалюк, розташована на важливому торговому шляху, який пролягав із Ізмаїла та Аккермана в Очаків. Тож для козаків, які вели з турками перманентну партизанську війну, ця земля спочатку була об’єктом набігів, а потім стала зоною розселення.

Кам’яний курган, який вже називають курганом Палія, почали насипати біля пам’ятного хреста. Частину каміння сучасні козаки та гайдамаки принесли зі Шкодової гори, бiля підніжжя якої свого часу розташовувалась козацька слобода. Курган потроху «підростатиме» щовесни — акція з його насипання стане щорічною. А на карті Одеси, висловив переконання Сергій Гуцалюк, з’явиться ще одне українське історичне місце.

Олександр ФІНАГЕЄВ