Нам допоможе закордон

05.04.2012
Нам допоможе закордон

Виступ на ЧС у Ніцці Наталки Попової. (Фото Рейтер.)

В умовах, коли вітчизняне фігурне катання переживає «велику депресію», наші посередні результати на міжнародних форумах уже стали традицією. На другому поспіль чемпіонаті світу найкращий здобуток — 15–те місце — знову показала танцювальна пара, де першу скрипку грає 20–річна Шивон Хікін–Кенеді. Нагадаємо, що минулого року в Москві натуралізована українка, що має американське й ірландське коріння, виступала з Олександром Шакаловим. Але згодом він завершив спортивну кар’єру, відтак новий сезон Шивон почала в дуеті з 22–річним вихованцем харківської школи Дмитром Дунем. І, попри зміну партнера, на цьогорічній планетарній першості в Ніцці повторила найкращий результат.

«Як для дебютного чемпіонату світу — а Дунь ніколи раніше не виступав на змаганнях такого рангу, пара справила дуже хороше враження. Особливо приємним стало їхнє 12–те місце в довільній програмі. А якщо порівнювати їхній прокат у Франції із нещодавнім чемпіонатом Європи, то відчувається серйозний прогрес», — головний тренер Марина Амірханова в коментарі «УМ» дала свою оцінку дуету Хікін–Кенеді/Дунь.

Уперше на ЧС виступала й Наталя Попова. Попри те, що вихованка Віктора Петренка та Галини Змієвської має два титули чемпіонки України (а зазвичай саме чемпіони країни представляють державу на міжнародних турнірах), досі на «мундіалях» Попова не виступала. У 2009 році — це рік її першого чемпіонства — у тренерському штабі віддали перевагу Ірині Мовчан. Однак за підсумками цьогорічної національної першості досвідчена Мовчан, яка останні два роки тренується у США, посіла аж четверте місце.

Попова теж має заокеанську прописку. І теж перевершила сподівання керівництва збірної. «Наталка нас порадувала. Непоганий прокат, непоганий результат (17–те місце). Можливо, за моїми підрахунками, на наступному чемпіонаті світу ми вже не будемо проходити кваліфікацію, а відразу потрапимо в коротку програму», — похвалила Попову головний тренер збірної. Водночас хвалити 28–ме місце Дмитра Ігнатенка, який також уперше змагався на найвищому рівні, Марина Амірханова не стала: «Він зробив усе, що міг, але, очевидно, потрібно ще дуже багато працювати над якістю фігурного катання».

Цікаво, що Ігнатенко, представник Дніпропетровщини, доволі несподівано став першим номером в чоловічій українській «одиночці» — ще у грудні лідером команди був Станіслав Перцов, який, власне, й виграв чемпіонат України. Однак відтоді Стас більше не виходив на лід. Його відсутність на чемпіонаті Європи пояснили незалікованою травмою, тоді як зараз пані Амірханова каже, що Перцов узагалі завершив кар’єру.

«Наразі ми на нього не розраховуємо. Можливо, в майбутньому він повернеться на лід, однак для цього Перцов повинен розставити акценти й відповісти собі — потрібне йому фігурне катання чи ні», — прояснила ситуацію Марина Олегівна.

Натомість велике бажання пробитися в перший ешелон світового фігурного катання має наша юніорська спортивна пара Рудик/Лаврентьєва. «Коли саме вони почнуть виступати серед дорослих, я не знаю — не той ще рівень. Однак вони натхненно працюють. Думаю, що вже з наступного сезону вони спробують свої сили на дорослих змаганнях», — так бачить Амірханова перспективу появи української спортивної пари на основних змаганнях фігуристів.