Напередодні провокацій?

28.02.2012

Триває обрання членів місцевих меджлісів кримськотатарського народу. Останнім регіоном, де ще не відбулося волевиявлення кримських татар, є Севастополь.

«За нашим новим положенням, ми обираємо членів місцевих меджлісів прямим таємним голосуванням, бюлетенями, — розповів «УМ» заступник голови меджлісу Рефат Чубаров. — Наступного тижня розпочнемо роботу зі створення територіальних виборчих комісій у Севастополі. Вони почнуть працювати над складанням списків ви­борців, і, сподіваюсь, наприкінці квітня–початку травня ми в цьому місті та у прилеглих населених пунктах завершимо вибори місцевих меджлісів». Після цього обрані представники мають провести спільне засідання, на якому оберуть регіонального голову.

Цей рік для меджлісу — особливий. Нагадаємо, що меджліс, який складається з 33 осіб, у період між сесіями курултаю є вищим правомочним виконавчим органом кримськотатарського народу. Головна мета — захист прав татарського населення Криму в межах законодавства України. На наступному курултаї татари мають обрати нового голову замість 68–річного Мустафи Джемілєва, який заявив, що більше не балотуватиметься.

Конкурентом меджлісу від кінця минулого року став «Кримськотатарський народний фронт», який утворили 14 організацій, переважно радикального спрямування. «Все це проходить в рамках плану заходів російських спецслужб проти меджлісу кримськотатарського народу, — розповідає в інтерв’ю агенції «Ліга» Мустафа–ага. — В одному з його пунктів ішлося про намір створити півтора десятка кримськотатарських організацій різного спрямування — молодіжних, релігійних, жіночих (причому навіть нехай і антиросійських, але обов’язково опозиційних до меджлісу), а потім об’єднати їх в єдину коаліцію проти меджлісу. За словами Джемілєва, опоненти планують організувати провокації під час курултаю, а перед тим — влаштувати масові заворушення під час акції 18 травня, коли в Сімферополі традиційно збереться максимальна кількість татар. Меджліс натомість намагатиметься викрити провокаторів.

Олег САВЧЕНКО