Чи посадять Путіна в Україні?

15.02.2012
Чи посадять Путіна в Україні?

«Змонтований» Путін за ґратами — подільник Юлії Тимошенко. Якщо сидить вона — мусить сісти й він.

Народний депутат Григорій Омельченко направив депутатський запит на ім’я Генпрокурора Віктора Пшонки та голови СБУ Ігоря Калініна (копія запиту є у розпорядженні «України молодої»). У ньому пан Омельченко закликає керманичів силових відомств порушити кримінальну справу, заарештувати і притягти до відповідальності прем’єр–міністра РФ Володимира Путіна. За що? «За завдання значної шкоди економічній та національній безпеці України, що створило реальну загрозу державному суверенітету України та, як співучасника злочину, за вчинення якого засуджена Юлія Тимошенко», — йдеться у депутатському запиті.

Окрiм того, Григорій Омелянович переконаний, що Путіна потрібно обов’язково притягти до кримінальної відповідальності як співучасника пані Тимошенко. Бо, якщо цього не станеться, тоді засудження і визнання винною самої Юлії Володимирівни Печерським райсудом столиці ставить «під великий сумнів законність, правосудність і справедливість вироку від 11 жовтня 2011 року». «За таких обставин вирок підлягає скасуванню, кримінальна справа — направленню на додаткове досудове слідство, а Юлія Тимошенко — негайному звільненню з–під варти», — констатує депутат Омельченко.

 

Ті, що вели до прірви

Григорій Омельченко нагадує Ген­прокурору і голові СБУ уривок iз нещодавнього виступу Президента Віктора Януковича під час урочистостей iз нагоди Дня Соборності та Свободи України. «Україна стала заручницею кабальних газових угод, підписаних у 2009 році, за рахунок яких країна несе величезні, мільярдні, збитки. Без перебільшення скажу, що ці угоди стали реальною загрозою національній безпеці України. І ті, хто незалежно від посад підштовхував Україну до прірви, мають нести відповідальність перед українським народом», — заявив тоді глава держави.

Відтак автор звернення сподівається, що правоохоронці не на словах, а на ділі продемонструють, що «всі, хто штовхав Україну до прірви», дійсно понесуть покарання, незважаючи на посади. Пан Омельченко нагадує, що Юлію Тимошенко було засуджено до семи років позбавлення волі за вчинення злочину, згідно з ч. 3 ст. 365 КК (перевищення влади або службових повноважень, які спричинили тяжкі наслідки). Після того як вирок набрав законної сили, Леді Ю відбуває покарання у Качанівській виправній колонії №54 у Харкові.

Обвинувачення ґрунтувалося на подіях 17—19 січня 2009 року, коли прем’єр–міністри України та Росії вели газові переговори «за закритими дверима», а згодом керівництво «Нафтогазу» (послуговуючись нібито урядовими директивами, переданими Тимошенко) уклало газові угоди з «Газпромом». Посилаючись на дані ЗМІ, пан Омельченко вказує: «...за підписання кабальних для України газових угод В. Путін пообіцяв Ю. Тимошенко підтримати її на президентських виборах і знищити весь кримінальний компромат на неї, який зберігається в архівах ФСБ Росії (для цього ціна за одну тисячу кубометрів газу на 2009 рік була встановлена значно нижчою, а на наступні роки — 450 доларів США), нагадавши Ю. Тимошенко про знайдені російськими спецслужбами її закордонні валютні рахунки. Тимошенко запевнила Путіна, що, ставши Президентом України, вона продовжить термін перебування Чорноморського флоту Росії на 50 років, відмовиться від вступу України в НАТО і Європейський Союз, а Україна приєднається до Митного і Євро–Азійського союзів».

Суд встановив, що Юлія Тимошенко «діючі умисно, усвідомлюючи безпідставність та необґрунтованість вимог Путіна щодо підвищення ціни на газ для України, бажаючи створити собі позитивний імідж ефективного керівника країни... погодилась на невигідні для України умови у будь–який спосіб, у тому числі шляхом перевищення своїх службових повноважень».

Тягар має розділити й ВВП

«Обвинувальний вирок щодо Тимошенко є юридичною оцінкою її дій, — констатує Григорій Омельченко. — Сперечатись у правомірності та справедливості такої оцінки можна довго, але де–факто вирок набрав законної сили, її притягнуто до кримінальної відповідальності і вона відбуває покарання в колонії».

Також нардеп вважає, що «тягар відповідальності за підписання цих угод, як у політичному, так і в юридичному сенсі має нести і прем’єр РФ Володимир Путін, який, зловживаючи своїм службовим становищем і маючи на Юлію Тимошенко компромат кримінального характеру (який міг бути використаний як шантаж), змусив (підбурив) Тимошенко до підписання газових угод».

Який же компромат мав Путін (як колишній керівник російської ФСБ) на пані Тимошенко? Нардеп Омельченко наводить маловідомий факт: у поле зору ФСБ Тимошенко потрапила ще у липні 1995 році, як керівник корпорації «ЄЕСУ», коли її разом із чоловіком затримали у московському аеропорту «Внуково» за контрабанду 100 тисяч доларів США. Факт контрабанди розслідували оперативники ФСБ, які вилучили кошти і після підписання всіх необхідних документів відпустили затриманих.

Інший цікавий факт: згідно з даними депутата Омельченка, ще в жовтні 2004 року українські розвідники змогли здобути таємну довідку щодо діяльності Тимошенко, підготовлену ФСБ для російського президента Путіна. Цю довідку наші розвідники поклали на стіл своєму тодішньому Президентовi Леоніду Кучмі. У довідці вказується, що Леді Ю «проходить як обвинувачена у справі про організацію давання хабара п’яти офіцерам Центрального управління матеріальних ресурсів Міноборони РФ». До того ж упродовж кількох років Тимошенко перебувала в активній розробці російських правоохоронних органів.

«Во время неофициальных контактов с представителями российских следственных органов, имевших место на территории Украины, Тимошенко Ю. В. неоднократно занимала кон­структивную позицию и давала согласие на негласное сотрудничество как в очной, так и в заочной форме с российскими правоохранительными органами. По ряду эпизодов это сотрудничество оказалось продуктивным», — йдеться мовою оригіналу в довідці ФСБ.

Григорій Омельченко робить висновок, що досвідчений полковник КДБ, а згодом і ФСБ Володимир Путін, ставши Президентом, активно користувався досвідом агентурної і вербувальної роботи, а залежних від компромату «своїх клієнтів» використовував, як «агентів політичного впливу».

Виходячи з цього, депутат Омельченко вважає, що «Генпрокуратура не вжила всіх передбачених законом заходів для всебічного, повного і об’єктивного дослідження обставин справи та встановлення всіх співучасників злочину з російської сторони, за вчинення якого засуджена Тимошенко, зокрема, не дала правової оцінки діям прем’єр–міністра РФ Путіна, які мають явні ознаки посадових злочинів». Мовляв, останній у різні способи спонукав і підбурював засу­джену до вчинення того самого перевищення влади і службових повноважень під час підписання газових угод.

«Таким чином, співучасником діянь, за які засуджена Юлія Тимошенко, є прем’єр–міністр РФ Володимир Путін», — робить висновок після викладених юридичних аргументів наприкінці звернення Григорій Омельченко. Депутат нагадує, що вирок суду щодо Тимошенко особисто Путін прокоментував досить болісно і емоційно.

«Путін як фаховий юрист і колишній слідчий прекрасно розумів, що після визнання судом винною Тимошенко і вступу вироку в законну силу є достатні підстави для порушення проти нього кримінальної справи і притягнення його до відповідальності як співучасника злочину, — йдеться у депутатському зверненні. — Окрім того, В. Путін і МЗС Росії добре знають, що на підставі цього вироку суду українська сторона має право в однобічному порядку не виконувати невигідні для неї газові угоди і подати позов до Міжнародного арбітражного суду для розірвання цих угод».

 

ДО РЕЧІ

Невідомі автори розмістили на iтернет–ресурсі YouTube відеоролик з імітацією сюжету теленовин про суд над Володимиром Путіним, який набирає неабиякої популярності у всесвітньому «павутинні». На саморобному відео показано нібито трансляцію засідання Хамовнічеського суду Москви, який розглядає справу «екс–прем’єра Росії». Голос диктора повідомляє, що ВВП «обвинувачують у розкраданні державного майна в особливо великих розмірах, фінансових махінаціях, а також у перевищенні службових повноважень». Йому також закидають, що він «брав участь у підготовці акту тероризму з метою залякування населення та здійснення впливу на органи діючої влади».

Згідно з сюжетом, засідання суду веде суддя Віктор Данілкін, який свого часу судив Михайла Ходорковського та Платона Лебедєва. Сам Путін на змайстрованому відео перебуває за ґратами. Коли суддя встановлює особисті дані підсудного, той відповідає: «Путін Володимир Володимирович. Громадянин Російської Федерації».

 

ЦИТАТА

«Той же екс–президент Франції Ширак узяв кредит на певних пільгових умовах, використовуючи те, що він був головою французької держави. В Європі вважають, що це є злочин, і судять його. І немає розмов, що він був президентом і його не можна судити».

Юрій Шухевич,
голова УНА–УНСО, Герой України.
  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>