Кіна «на халяву» не буде

02.02.2012
Кіна «на халяву» не буде

Міністерство внутрішніх справ «заморозило» доступ до найпопулярнішого файлообмінника www.ex.ua. Реакція інтернет–спільноти не забарилася — хакери вивели з дії сайт МВС i Президента. Влада на собі відчула, як віртуальне життя переходить у реал.

 

«Сторінку не знайдено»

По обіді у вівторок замість віконця з улюбленим серіалом чи телепрограмою користувачі сайту побачили зовсім іншу «чорну» рамочку: «На жаль, браузер не може знайти сторінку www.ex.ua». «Подібнi сервіси і надалі закриватимуть, до того ж у пришвидшеному режимі. Робота з викриття ex.ua тривала понад півроку, адже зібрати доказову базу в такій справі — доволі складний процес. Власникам файлообмінника ex.ua висувають звинувачення відповідно до частини 2 статті 176 Кримінального кодексу України (порушення авторських і суміжних прав)», — розповів «УМ» речник МВС Володимир Поліщук. За його словами, до кримінальної вiдповiдальностi будуть притягнуті також ті громадяни, які «заливали» на ресурс контрафактний контент. Однак з’ясувати, хто саме розміщав файли, буде непросто, оскільки за конкретною IP–адресою може стояти будь–хто. Що ж до постійних користувачів сервісу, то до них не буде застосовано жодних санкцій, оскільки наше законодавство не передбачає за це відповідальності.

А ось власникам файлообмінника ex.ua загрожує позбавлення волі на строк до 5 років iз конфіскацією примірників творів та відповідного обладнання. За даними МВС, з офісу компанії було вилучено 200 серверів із загальним обсягом нелегального контенту більше 6 тисяч терабайтів. Порушення кримінальної справи міліція мотивує зверненнями від компаній Adobe Systems Inc. і Microsoft Corporation щодо порушення авторських прав. Утім представник закритого ресурсу Юрій Пісковий запевняє: ex.ua мав підписані договори з правовласниками даних компаній. А власник компанії — західний інвестор — давно пропонує легалізувати сайт.

До речi, слідом за ресурсом ex.ua припинив свою роботу ще один український файлообмінник — upload.com.ua. Нині сайт проекту ще працює, але завантажити контент iз нього неможливо.

Цікаво, що Україна не підписала документ ACТА (боротьба впливових країн світу з контрафактним інтернет–продуктом, зініційована США), проте хутко долучилася до його апологетів. Деякі оглядачі вважають, що ізольований західними демократіями Віктор Янукович у такий спосіб намагається «сподобатися» Вашингтону. Адже закриття файлообмінників державі не принесе значних прибутків, хіба що поліпшить реноме її влади в очах Заходу.

Атака на мiлiцiю

Довго думати, як помститися рідній міліції, українські хакери не стали: буквально через годину після закриття файлообмінника «ліг» сайт МВС України, а вчора «пішов на дно» і портал Президента. Відтак МВС запропонувало відвідувати їхню сторінку у соцмережі Facebook. Проте під кожною новиною міліції користувачі соцмережі додають запис «Поверніть EX». Ще одна деталь: свою сторінку у Facebook українська міліція веде... російською мовою.

Протест навiть вийшов на вулиці столиці. Незважаючи на 20–градусний мороз, учора понад 200 прихильників «мертвого» сайту пiкетували головний офiс МВС. «МВС повинно розуміти, що закриття ех.ua не вирішить проблему піратських сайтів. На заміну йому прийде десять аналогів, які демонструватимуть ті самі ресурси, але не факт, що однакової якості, — зазначив у коментарі «УМ» один з організаторів акції, член вищої ради Інтернетпартії України Владислав Савчук. — Ми не пiдтримуємо невiдомих хакерiв, якi зламали сайт МВС, Президента і намагаються порушити цілісність сайту Верховної Ради. Але особливо й не засуджуємо. Виступаємо за повернення функціональності ех.ua».

Як зазначає у коментарі «УМ» дистриб’ютор телевізійних, кінотеатральних та інтернет–прав Дмитро Захаревич, закриття ex.ua є повним порушенням авторських прав iз боку держави. Багато людей використовували ex.ua для передачі своїх авторських фільмів, відео, фото, документів та інших файлів. Усі їхні папки з файлами без їхнього відома і дозволу було моментально знищено.

Водночас один iз керiвникiв Інтернетпартії Олексій Шевченко додає: «Загалом до керівництва файлообмінника висунуто низку справедливих претензій, адже в європейських країнах і на американському континенті за «заливання» в інтернет таких ресурсів, які були доступні на ех.ua, сплачують великі податки, тоді як власники ех.ua хотіли відбутися лише 300—400 доларами».

 

ДОВІДКА «УМ»

Ex.ua — найбільший сервіс обміну і зберігання інформації в Україні. Місячна аудиторія ex.ua перевищує 5 млн. користувачів, упродовж доби портал відвідують більше 800 тис. людей. Ресурс співпрацює з представниками кіно– та музичної індустрії, виробниками програмного забезпечення. Наприклад, Коаліцією виконавців і продюсeрiв України, Українською антипіратською асоціацією (УАПА), mаmаmusic, Moon Records, Lavina Music, Talant Group, Українською музичною видавничою групою, «Артхаус Трафік», Top Film Distribution, фабрикою ігор Alawar, 1С, ABBYY, Microsoft (через Internet Copyright Management).

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>