Екран як пошук

06.12.2011

Розмірковування про проблеми українського кінопроцесу зазвичай зводяться до перерахування всіляких перешкод, що стоять на шляху кінематографістів. Утім сумна правда полягає в тому, що фільми, які все ж таки вдається створити і представити аудиторії, не викликають ані інтересу звичайних глядачів, ані похвал з боку критиків. У зв’язку з цим особливо важливим є пошук нових імен, підтримка режисерів–початківців, які в недалекому майбутньому могли б змінити бiля камер своїх старших колег, що не виправдали сподівань. Особливу роль у цьому пошуку відіграють численні фестивалі українських короткометражок.

У цьому році чи не найбільшим оглядом молодої порослі вітчизняних кінематографістів обіцяє стати фестиваль iз непозбавленою претензійності назвою «Десята муза», що проводитиметься вже втретє. Його головним організатором виступає «Союз молодих кінематографістів України» при кіностудії ім. Довженка і, власне, на території кіностудії — в павільйоні монтажно–тонувального цеху (Перше тонательє) — і будуть проходити покази конкурсних картин: з 6 по 8 грудня, о 16:00—18:00. У ці дні вхід на кіностудію, зазвичай закриту для сторонніх, буде відкритий для всіх охочих ознайомитися з потенціалом вітчизняного кіно. На кіностудії 9–го відбудеться нагородження переможців, що їх покликані вибрати авторитетні представники вітчизняної кіноіндустрії, серед яких — кінокритик Максим Черних, режисер Віктор Гресь, директор мережі кінотеатрів Антон Пугач.

Також у програмі фестивалю — знайти яку можна на офіційному сайті http://10musa.com.ua — показ кількох повнометражних українських картин (включаючи новорічну комедію Євгена Шишкіна «Хто кому хто», ще не представлену широкій аудиторії) і серія майстер–класів.

Олександр ГУСЄВ