НОВИНИ ПЛЮС

01.12.2011

Візити

Учора Президент Віктор Янукович прибув із державним візитом до Ізраїлю. Програма поїздки передбачає переговори із президентом Ізраїлю Шимоном Пересом та прем’єр–міністром Беньяміном Нетаньягу, зустріч із патріархом Єрусалимським Теофілом ІІІ, вшанування жертв Голокосту в меморіальному комплексі «Яд Вашем».

* * *

Віктора Януковича запрошено до Росії, але дата його візиту ще узгоджуватиметься. Про це вчора на брифінгу в Києві повідомила голова Ради федерації Федеральних зборів РФ Валентина Матвієнко. За її словами, дата візиту «залежатиме від графіка президента і домовленостей між керівниками наших держав».

Ідеться про те, чи буде Янукович у Москві 19 грудня, в день, на який заплановано саміт Україна—ЄС.

Справа Тимошенко

У справі Юлії Тимошенко за день до попереднього слухання апеляції замінили суддю. Як повідомила прес–служба БЮТ, із невідомих причин суддею–доповідачем буде не Ірина Горб, яка була призначена раніше і вивчала матеріали протягом місяця, а Олена Сітайло.

«Призначена за день до попереднього засідання суддя апріорі не може ухвалити справедливе рішення, оскільки елементарно не знайома з матеріалами справи. Вона може лише виконати команду. Це пряме свідчення, що напередодні засідання зі справою відбуваються маніпуляції», — наголосив заступник голови БЮТ Олександр Турчинов.

Слухання апеляції в Апеляційному суді Києва почнеться сьогодні.

Суддівський скандал

Засуджений за корупцію суддя–«колядник» Ігор Зварич розповів, що неодноразово передавав гроші нинішньому судді Конституційного Суду, а тоді — голові ВАСУ Олександрові Пасенюку. Про це повідомили журналісти програми «Знак оклику» на каналі TVi, навівши уривки з написаних від руки протоколів свідчень Зварича, які він дав під час слідства у 2009 році. Перший хабар — 25 тисяч доларів США — Зварич передав Пасенюку наприкінці зими 2006 року після призначення його суддею Львівського апеляційного суду. А восени 2008–го, виконуючи вимогу голови Вищого адміністративного суду, Зварич привіз і передав Пасенюкові 140 тисяч доларів — «гроші по справі гранітного кар’єру». Опальний суддя також розповів, що оплачував відпочинок Пасенюка в Карпатах на його вимогу.

При цьому відомо, що під час слідства Зварича возили до кабінету Пасенюка, і «колядник» показував, де клав гроші; є фотографії з цих слідчих дій.

За даними журналістів, пізніше усі свідчення Зварича щодо Пасенюка зі справи вилучили. Припускають, що це зроблено для того, аби нинішній суддя КС був на гачку.

Сам Пасенюк відкидає звинувачення і вважає, що такі свідчення Зварич давав «під тиском».

Партактив

Лідерка Прогресивної соціалістичної партії України Наталія Вітренко повідомила, що «зараз іде торг», кого до себе у виборчий список візьме Партія регіонів — Олександра Мороза чи Петра Симоненка. «Тому що дві так звані «ліві» партії ПР не потрібні, для них це дуже велика втрата грошей. А з приводу того, хто з них зручніше ляже, і йдуть торги. І Мороз не виключає, що він буде зручніший, ніж Петя Симоненко. Адже Петя на сьогодні точно так само скомпрометований, як і Янукович, і Партія регіонів», — сказала Вітренко в інтерв’ю сайту «Главком».

Крім того, лідерка ПСПУ висловилася проти ув’язнення Юлії Тимошенко, заявивши, що до жінки не можна ставитися так жорстоко.