Одноклітинні матимуть роботу

01.12.2011
Одноклітинні матимуть роботу

Угорські очисні споруди, побудовані у вигляді теплиць, з’являться і в Черкасах.

У Черкасах побували представники угорської компанії «Органiка». Мета цього візиту — консультації зі спеціалістами Черкаського водоканалу щодо системи каналізації міста та методів очистки стічних вод. Іноземці прагнуть побудувати у місті над Дніпром локальні очисні споруди, які працюють за новітньою технологією — очищують стоки біологічним шляхом за допомогою бактерій та рослин. Такі очисні споруди вже успішно діють в Угорщині, Туреччині та Китаї.

«У жовтні ми разом iз міським головою Черкас Сергієм Одаричем відвідали Угорщину, де ознайомилися із роботою їхніх очисних споруд», — розповідає «УМ» Сергій Овчаренко, директор КП «Черкасиводоканал». Він каже, що це прогресивна екологічна технологія, вона економніша, адже очисні споруди розташовані локально в окремих районах міста, отже, немає потреби в дороговартісному перекачуванні стоків із віддалених районів міста на головні каналізаційні колектори.

Але, за словами Сергія Овчаренка, до того, як угорці представлять реальний план та аргументують доцільність його реалізації в умовах нашого міста, зарано говорити про конкретні кроки. «Безперечно, ми зацікавлені в запровадженні новітніх альтернативних шляхів очищення стічних вод, — наголошує Сергій Овчаренко. — Наразі має величезне значення вартість як очистки, так і перекачування стоків». І додає, що вартість спорудження очисних споруд за технологією цієї компанії не більша, ніж звичайних, але вони дешевші в експлуатації на 30 відсотків. І якщо угорці доведуть доцільність реалізації такого проекту, то в мікрорайонах Черкас можуть з’явитися очисні споруди, побудовані у вигляді теплиць із рослинами.

 

ДОВІДКА «УМ»

За технологією угорської компанії «Органіка» очищення стічних вод відбувається біологічним шляхом. Спочатку зі стоків прибирають сторонні предмети, пісок тощо. Паралельно стоки збагачують киснем. Надалі ця суміш потрапляє в каскад із п’яти реакторів. Над ними розміщено лотки з рослинами, які мають міцну кореневу систему. Вода, проходячи через каскад реакторів та кореневу систему рослин, очищується та збагачується киснем, який подається знизу. Функція рослин полягає в тому, що бактерії, які «живуть» на їхніх коренях, засвоюють органічні речовини після їхнього розкладання, цим самим очищаючи стоки. Отож на виході отримуємо чисту воду.