Куди поїде Янукович

25.11.2011

Попри власні переможні заяви про те, що на саміті Україна–ЄС у грудні буде парафовано угоду про асоціацію нашої держави з Євросоюзом, бо це — головна наша мета, «регіональна» влада, виявляється, на реалізацію цієї мети й не розраховувала. Точніше, «не мала принципових намірів парафувати Угоду про асоціацію саме на саміті 19 грудня». Так принаймні заявляє заступник міністра закордонних справ Павло Климкін — голова нашої переговорної делегації.

«Ідея полягала в тому, щоб завершити переговори і проголосити про це на політичному рівні, — повідомив пан Климкін в інтерв’ю українським журналістам у Брюсселі. — Але ніхто і ніколи формально не прагнув до технічної процедури парафування саме під час саміту». Заступник глави МЗС також наголосив, що парафування є «суто технічним процесом» і передбачає візування кожної сторінки тексту, яких налічується «плюс–мінус 1,5 тисячі». «Це просто фіксація тексту — момент угоди, що переговори формально завершені». І відбутися ця фіксація може будь–коли — хоч до саміту, хоч після...

На запитання щодо європейської перспективи, на прописуванні якої в тексті угоди наполягала Україна (тоді як ЄС цього всіляко уникав), дипломат зазначив: «Я вважаю, що угода в тому вигляді, в якому вона є зараз, уже є європейською перспективою».

А тим часом у пресі з’явилася інформація про те, що Президент України взагалі може проігнорувати саміт із Євросоюзом, надавши перевагу засіданню іншої структури — Євразійського економічного співтовариства. Про це нібито повідомило джерело в секретаріаті ЄврАзЕС. Щоправда, офіційно від цієї новини там одразу відмежувалися, порадивши ЗМІ звертатися у президентські адміністрації. У прес–службі глави Російської держави Дмитра Медведєва запевнили, що про плани Віктора Януковича 19 грудня відвідати Москву не поінформовані. А в МЗС України підтверджувати або спростовувати інформацію про візит відмовилися, зазначивши лише, що рішення про скасування саміту з ЄС у Києві ухвалено не було.

У дипломатичних колах вкидання цієї новини вважають «спланованою провокацією» — мовляв, якщо глава держави й планує відвідати саміт ЄврАзЕС, то хіба що після київського засідання з європейцями, але аж ніяк не замість нього. Якщо й так, то не виключено, що вуха цієї провокації стирчать... із Банкової. Як розвідала газета «Коммєрсант–Україна», інформацію про те, що 19 грудня Янукович візьме участь у засіданні ЄврАзЕС, було підготовлено в адміністрації Президента.

У Брюсселі також вважають, що це інформаційне вкидання є частиною гри Києва. Проте оскільки жодних офіційних повідомлень про скасування саміту Україна—ЄС не було, він залишається на порядку денному, заявив прес–секретар представництва Євросоюзу в Україні Давид Стулік.

Сам Віктор Янукович у відповідь на всі ці повідомлення вчора заявив, що 19 грудня «перебуватиме там, де буде необхідно». А де саме — не уточнив. Нагадаємо, днями Президент заявив, що «євроінтеграцію України, не виключено, буде поставлено на «паузу».

 

ДО РЕЧІ

28 листопада до Києва з візитом приїздить президент Польщі Броніслав Коморовський. Як заявив глава сусідньої держави в ефірі польського телеканалу TVN24, він планує обговорити з Віктором Януковичем «проблему між владою та опозицією, зокрема в аспекті справи Юлії Тимошенко». Але головною темою розмови буде не це, а загалом дотримання стандартів, без якого Україна не може мати євроінтеграційної перспективи. Нагадаємо, наприкінці року завершується піврічне головування Польщі в ЄС, і Варшава відносила парафування угоди України про асоціацію з ЄС до головних цілей цього головування.