Дежа вю «ЄЕСУ»

25.10.2011

На Різницькій продовжують реанімувати «старі» справи проти Юлії Тимошенко за епізодами її співпраці з Павлом Лазаренком i діяльності на чолі корпорації «ЄЕСУ» у 90–ті роки. Ще наприкінці минулого тижня, одразу після брифінгу Генпрокурора Віктора Пшонки, на якому він заявив про те, що законність закриття попередніх справ Тимошенко буде перевірено, слідчі поновили одну з них.

Як повідомили «УМ» у прес–службі ГПУ, йдеться про справу, порушену щодо Ледi Ю «за фактами розкрадання понад 25 млн. грн. бюджетних коштів та ухилення від сплати понад 20 млн. грн. податків шляхом запровадження злочинної фінансової схеми щодо розрахунків за природний газ корпорацією «Єдині енергетичні системи України» та приховування доходів від діяльності її офшорної компанії».

Справу було закрито після перемоги Майдану, на початку 2005 року, тодішнім Генпрокурором Святославом Піскуном, але нинішній Генпрокурор Віктор Пшонка скасував постанову про її закриття, бо вважає її незаконною та недостатньо мотивованою. Речник ГПУ Юрій Бойченко додає, що цю справу тоді скасували поспішно, «без належного всебічного дослідження доказів».

Два роки тому «УМ» передбачала подібний розвиток подій у цій справі Ледi Ю, адже скасувати постанову Генпрокурора може лише Генпрокурор. Але в розпал президентської кампанії у тодішнього очільника ГПУ Олександра Медведька забракло для цього або бажання, або сміливості. Чого не позичати Пшонці, тим більше що очевидно: нинішня влада вирішила будь–що засудити свою опонентку. На Різницькій поки що не мають намірів притягувати до відповідальності екс–Генпрокурора Піскуна, який нині є нардепом–«регіоналом». У нього лише запитають про мотивацію закриття цієї справи.

«Водночас Генпрокуратура оскаржує в касаційному порядку незаконні рішення суду про закриття інших епізодів злочинної діяльності у вказаній кримінальній справі, — повідомляють у ГПУ. — Досудове слідство проводить податкова міліція».

Нагадаємо, що півтора тижня тому справу проти Тимошенко за іншим епізодом щодо діяльності «ЄЕСУ» порушила СБУ. У фракції БЮТ–Батьківщина натомість заявляють про існування одинадцяти кримінальних справ проти своєї лідерки. За словами нардепа Сергія Соболєва, розслідування саме такої кількості справ «з російськими та американськими епізодами» прокуратура планує поновити.