Суддя Юлі йде до суду

21.10.2011

Лише зараз стало відомо, що вже тривалий час столична прокуратура розслідує кримінальну справу щодо екс–голови Печерського райсуду Києва Миколи Замковенка, який у 2001 році звільнив із–під варти Юлію Тимошенко. Нагадаємо, що згодом Тимошенко Замковенковi віддячила: він став народним депутатом за списком БЮТ. Щоправда, згодом його шляхи з пані Тимошенко розійшлися.

Як повідомляє газета «Дєло», посилаючись на власні джерела, досудове слідство у справі проти пана Замковенка вже завершено. Власне, цю справу могли розглянути ще кілька місяців тому, але 27 травня 2011 року Апеляційний суд Київської області, який виступив першою судовою інстанцією у розглядi кримінальної справи, відправив його на додаткове розслідування в прокуратуру Києва. Правоохоронці оскаржили це рішення, і Вищий спеціалізований суд із розгляду кримінальних і цивільних справ 29 вересня скасував рішення апеляції й направив матеріали в Апеляційний суд Києва для вирішення питання про підсудність цієї справи.

Саму справу порушили у зв’язку з тим, що Микола Замковенко, «будучи посадовою особою, постійно здійснюючи функції судової влади — правосуддя, у період iз 1996–го по 2001 рік вчинив службові злочини й злочини проти правосуддя, пов’язані з використанням службового становища». У перелік злочинів, які інкримінують екс–голові Печерського суду, входять понад десять незаконних рішень суду. Водночас у цій справі немає претензій до судді, пов’язаних із його рішенням про звільнення з СІЗО екс–віце–прем’єра Юлії Тимошенко навеснi 2001 року.