Найкраща музика для осені

14.10.2011

Четвертий рік поспіль наприкінці жовтня (цього разу 28—30) у Києві у Жовтневому палаці продюсерський центр Олексія Когана проводить Міжнародний джазовий фестиваль Jazz in Kiev. На подію запрошені не просто відомі музиканти, а зірки вищого ешелону, яких у світі впізнають iз перших нот. В Україну вони приїдуть уперше, а, зважаючи на вік, дехто, може, і востаннє. Тому варто хоча б раз за життя вживу побачити цих диваків.

Кожен день Jazz in Kiev складатиметься з двох відділень, тобто з двох виступів двох різних виконавців. Фестиваль відкриє тріо з Польщі Марціна Василевського. Українські джазмени кажуть, що справжній сучасний джаз сьогодні на повну живе лише у Польщі та Франції. Першого фестивального дня зможемо відчути смак музики обох напрямів. Адже у другому відділені на сцену вийде кларнетист зі світовим ім’ям Девід Кракауер у супроводі Madness Orchestra. Він хоч родом із Америки, але вже багато років мешкає у Франції і вважає себе щирим парижанином.

У суботу, 29 жовтня, фестиваль поєднає у собі інь та янь, чоловіче і жіноче у джазі. Концерт розпочне американський квартет Антоніо Санчеса Migration. Цього виконавця музичні критики називають одним із найяскравіших барабанщиків свого покоління. Після молодого мексиканця на сцену Jazz in Kiev вийде досвідчена бразильська джазвумен Таня Марія. 20 років тому вона покинула батьківщину, щоб стати відомою співачкою: «У Бразилії нема іншої жінки, крім Тані Марії, яка би грала на фортепіано і співала. Для Бразилії типовий інструмент — гітара. Але не фортепіано. Так що проти того, щоб залишитися у Бразилії, було три моїх гріхи: я жінка, піаністка і чорна», — зізналася якось виконавиця. Незважаючи на те, що Таня Марія живе у Франції, її джаз увібрав у себе весь бразильський колорит.

Останній фестивальний день Jazz in Kiev розпочне славнозвісний басист Стів Своллоу. 4 жовтня йому виповнився 71 рік. Він активно використовує полістилістику і досягнення сучасної музики, яка виходить за рамки джазу. А закриє фестивальну програму американська група Fourplay, в складі якої маститі авторитетні музиканти — клавішник Боб Джеймс, басист Натан Іст, барабанщик Харві Мейсон і гітарист Чак Лоуб. Музика Fourplay строга і консервативна, вони вже переросли пристрасть до експериментів, їхній джаз м’який і легкий, поєднує у собі блюз та R&B.

І наостанок: існує стала думка, що джаз — це музика для вузького кола, а маси, як правило, потребують хліба і видовищ. Але повірте: хороше музичне шоу значно частіше можна спостерігати на джазових концертах, аніж під час виступів більшості поп–виконавців.