Прощання на кордоні

14.10.2011

Готуючись до роздільного проведення командних та індивідуальних чемпіонатів Старого світу, Європейська федерація настільного тенісу надала право на проведення останнього об’єднаного єврофоруму двом польським містам — Сопоту та Гданську. Усі поєдинки проходять на одній арені — ігровому майданчику спортивного комплексу «Гала Ерго–арена», по середині якого проходить межа між двома містами–супутниками.

Першу половину турніру в середу підсумував розіграш нагород у командних змаганнях жінок та чоловіків. Від України за медалі ЧЄ боровся лише наш жіночий колектив, який входить до числа 16 кращих збірних континенту — це так званий «чемпіонський» дивізіон. Проте з надіями на дорогоцінний метал наші співвітчизниці попрощалися вже після групового етапу. У своєму квартеті Маргарита Песоцька, Поліна Трифонова, Ганна Гапонова та Ірина Моцик програли всі три матчі. Переможницям квартету — румункам — наші дівчата поступилися в напруженій боротьбі (2:3), тоді як німкеням та росіянкам здалися без бою, вигравши лише одну міні–дуель.

Не склалося в дівчат і в першому матчі «плей–оф», де розігрували місця з 9–го по 16–те — тут сильнішими за наших виявилися хорватки. Наступні дві перемоги над словачками та туркенями забезпечили українським жінкам 13–ту позицію, яка, швидше за все, стане нещасливою. З огляду на зміну формату проведення наступних змагань, команди, які посіли місця нижче десятого, почнуть наступний чемпіонат у нижчому дивізіоні.

На тлі такого повороту долі для наших жінок виступ чоловічої команди України можна назвати більш–менш стабільним — до «еліти» не потрапили, але й нижче не впали. У своїй «пульці» збірна у складі Коу Лея, Олександра Дідуха, Ярослава Жмуденка та Євгена Прищепи посіла другу позицію позаду сербів, обігравши команди Люксембургу та Молдови (по 3:0). Боротьба за путівку нагору була безуспішною — наші хлопці одразу програли іспанцям (1:3), а надалі була поразка данцям (2:3), після якої прийшов успіх у протистоянні за 23–тю підсумкову позицію з бельгійцями.

Зрештою, найкращою в чоловіків стала збірна Німеччини з легендарним Тімо Болом у складі, а в жінок — голландки.