П’ятірка з ліцензією

14.10.2011
П’ятірка з ліцензією

Вправу на коні завершує українець Віталій Наконечний. (Фото Рейтер.)

Першими на чемпіонаті світу в Токіо розіграли нагороди жінки — в командних змаганнях. Українки, посівши 19–те місце у кваліфікації, пролетіли не тільки повз «великий фінал» ЧС, а й втратили будь–які шанси на олімпійську ліцензію для своєї команди. П’єдестал же розділили команди США, Росії й Китаю.

На відміну від дівчат, чоловічий «синьо–жовтий» секстет (Микола Куксенков, Віталій Наконечний, Олег Степко, Ігор Радівілов, Роман Зозуля та Олег Верняєв) позавчора був повноправним учасником медального вечора. Отримавши за результатами кваліфікації перепустку на Олімпіаду–2012, у командному фіналі підопічні Юлія Куксенкова немов на крилах літали. Українським гімнастам вистачило натхнення, аби розміняти восьму кваліфікаційну позицію на п’яту сходинку підсумкового протоколу. Стрибнути вище було складно — наразі нашим хлопцям бракує складності у виконанні елементів. Від третіх — американців — збірну України відділило 8,9 бала. Росіянам, які фінішували четвертими, ми поступилися п’ятьма пунктами. Найбільший внесок у загальний результат зробив Віталій Наконечний. Варто відзначити й дебют у дорослій команді призера молодіжних Ігор Олега Степка.

А за пальму першості розгорнулася запекла боротьба між чемпіонами світу 2010 року — китайцями — та господарями змагань. Японці були близькими, щоб відібрати титул у представників КНР, однак підвели нерви, а точніше, поперечина, на якій не втрималися одразу двоє гімнастів.