Перевірка на лякливість

14.10.2011
Перевірка на лякливість

Силовики не очiкували такого опору з боку «афганцiв». (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Звичайний день Всеукраїнської громадської організації «Ніхто, крім нас» порушили працівники податкової міліції, які, не пред’явивши жодних документів, увірвалися в офіс, що на вулиці Червоноармійській у Києві, і почали проводити обшук. Коли секретар офісу Юлія Літохіна спробувала зупинити похмурих гостей, її вдарили в обличчя.

Довідавшись про обшук, до офісу стали з’їжджатися представники ВГО — майже всі «афганці», нікого з них формою не залякаєш. «Коли ми приїхали, вони одразу стали вести себе толерантно та ввічливо. Ми одразу викликали швидку для нашої Юлії та заблокували прохід, бо ці хлопчики захотіли дати драла», — розповів «УМ» один із чоловіків, Володимир Кушнір.

Коли «УМ» потрапила на місце події, то коридор, який веде до входу в офіс організації, був щільно забитий «афганцями». Вони спокійно чекали, чим завершиться ситуація. Зазначили, що стоятимуть доти, поки податківці не пред’являть посвідчення та доручення на обшук.

Спершу на дверях установи стояли четверо бійців податкової міліції, які нікого не пускали всередину. Лише коли на місце приїхала депутат Верховної Ради від БЮТ Наталія Королевська, журналістів пропустили в офіс. «УМ» пані Королевська сказала, що, як їй пояснили, «співробітники податкової провели обшук за рішенням Макіївського суду, який вказав цю адресу як місце, де незаконно ведеться підприємницька діяльність із видобутку вугілля». «На мою думку, це просто абсурд, — обурюється пані Королевська. — У виконавців обшуку немає доручення, є лише постанова суду про обшук».

«Це порушення Кримінального кодексу, за яке дають від п’яти років позбавлення волі, — коментує адвокат Петро Рябенко, який також є «афганцем» і одним із перших прибув на місце події. — Цей обшук абсолютно незаконний. Навіть не відомо, що вони хотіли в нас знайти з таким обвинуваченням: кайло чи лопати? Цікаво, що перед цим хотіли провести обшук квартири нашого голови Олександра Ковальова. Та вчасно прибувши, адвокати пояснили правоохоронцям, що в них немає документів для цього, а в судових постановах, які вони привезли, була вказана взагалі інша адреса».

Пригода в офісі ВГО «Ніхто, крім нас» зібрала аншлаг — десятки телекамер та журналістів, депутати, громадські активісти, юристи. Найактивнішим із депутатів був бютівець Сергій Пашинський. Чоловік не став довго розмірковувати і... одразу затримав податківців. Викликали прокуратуру, аби та заарештувала людей, які вломилися до приміщення громадської організації та вдарили жінку.

Чоловік у чорній куртці, котрий, імовірно, бив Юлію Ліхутіну, тільки тихо пояснював, що в них є доручення. Лише одного разу він емоційно скрикнув, що ніхто жінку не чіпав. Та зовсім протилежне каже сама секретар ВГО: «Спочатку мене вдарили, а потім ще хотіли змусити всім розповідати, нібито цього не було. Хіба можу я про таке брехати, коли мене щойно «швидка» ледь заспокоїла?»

Серед присутніх «афганців» панувала думка, що ці «маски­шоу» мають політичну мету — залякати керівників та членів активної громадської організації, яка останнім часом проводить низку протестних акцій. До речі, «Ніхто крім нас» сьогодні на 11ту ранку в Будинку вчителя запланували всеукраїнський форум, де мають обговорити питання про відставку уряду та Президента. «Вони звикли ламати всіх через коліно, але тут таке не пройде», — запевняють «афганці». Голова Всеукраїнського комітету «Наступ» Руслан Секела запевнив «УМ», що форум відбудеться за будьяких обставин: «Нам ніхто не хотів давати приміщення, люди боялися приїхати, та хай як влада намагається нас спинити, ми не боїмося і не відступимо».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>