Екскаватор проти «релігійних загарбників»

05.10.2011
Екскаватор проти «релігійних загарбників»

Техніку довго не могли підігнати до місця незаконної забудови. (Фото з сайту focus.ua.)

Свого часу «УМ» уже розповідала про своєрідний тернопільський феномен, коли група релігійних фанатиків самовільно захопила кілька соток землі в центрі парку Національного відродження поряд зi Співочим полем. Прикриваючись начебто чудесною з’явою в тому місці самої Богородиці і маніпулюючи релігійним менталітетом місцевого населення, члени об’єднання «праведних католиків», яке не визнала жодна із зареєстрованих на Тернопільщині конфесій, поступово звели там чималу будівлю та добротний паркан, відтак почали поводитися у громадському місці так, ніби це їхня приватна територія. До міської ради постійно надходили скарги від мешканців міста і на досить агресивну поведінку «релігійних загарбників», і на «блокаду» ними джерела, воду з якого раніше брали сотні жителів навколишніх мікрорайонів. Нездатність раз і назавжди припинити самоуправство під благородним покровом посадові особи колишньої міськради пояснювали цілою низкою правових колізій, а на самих «праведних католиків» навіть до суду та прокуратури подавали, але каплиця лише обростала новими будівельними конструкціями. А от нова влада терпіла недовго.

Минулої п’ятниці сесія Тернопільської міськради прийняла рішення про демонтаж незаконно зведеної каплиці, і майже відразу бригада комунальників та шляховиків вирушила в парк його виконувати. Вдалося це зробити лише після тривалого скандального шоу. Жіночки–фанатки, то співаючи релігійних пісень і молячись, то голосно проклинаючи решту присутніх, пробували кидатися під екскаватори й трактори разом iз дітьми. Священики різних конфесій «розсвячували» те, що належало зруйнувати, але раніше було освячене. Загін «беркутівців» живим ланцюгом оточив релігійну споруду і спочатку ледве стримував натиск «захисників Богородиці», один з яких примудрився навіть залізти в машинне відділення працюючого екскаватора, після чого втратив свідомість від отруєння чи то вихлопами двигуна, чи газом iз міліцейських балончиків. Урешті–решт навіть надійшло повідомлення про замінування каплиці, яке, на щастя, виявилося фальшивим. Попри все демонтаж таки розпочався, і до наступного дня на місці колишнього комплексу споруд залишилися лише мурована дзвіниця та великий дерев’яний хрест. Члени незрозумілого релігійного об’єднання заявили, що опору демонтажу більше не чинитимуть, однак після його завершення... знову відбудують споруду, бо її, мовляв, хоче тут бачити сама Матінка Божа.

Тим часом міська влада на «відвойованому» місці планує облаштувати природну пам’ятку «Тернопільське джерело». А глава Тернопільсько–Зборівської єпархії, владика Василій Семенюк навіть звернувся до всіх тернопільських віруючих та священнослужителів із спеціальним «Пастирським листом–поясненням стосовно ліквідації каплиці сектантів на Співочому полі Тернополя». У цьому посланні він однозначно кваліфікує діяльність групи «праведних католиків» iз парку Національного відродження як сектантську, «навчання» якої суперечать тексту Святого Письма. «Богородиця як «слугиня Господня» не потребує фальшивого культу, навіть якщо він пов’язаний iз її возвеличенням. Такий культ може її тільки ображати, принижувати і применшувати. Християнська віра не може прийняти «об’явлень», які претендують перевищити або виправити об’явлення, завершенням якого є Христос», — зазначається в ньому. Думки ж тернополян щодо останніх скандальних подій у парку Національного відродження розділилися. Бiльшiсть усе–таки підтримує дії міської влади, спрямовані проти незаконного захоплення землі. Однак чимало людей засуджують форму, в якій це відбувалося.

 

ДО РЕЧІ

Як повідомили «УМ» у прес–службі обласного Управління МВС, найактивніші учасники спротиву знесення релігійної споруди, затримані міліцією, виявилися не тернополянами, а приїжджими зі Львівщини. Трьом чоловікам присудили три доби арешту, а сімох оштрафували. Правоохоронці досі продовжують охороняти місце в парку, аби не допустити там нових протизаконних дій.