А може, краще саркофаг?

05.10.2011
А може, краще саркофаг?

Учорашнє пікетування ВР аграріями: тепер до депутатів не підступишся, і виглядають пікетники, як ув’язнені. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Ще з одного боку Верховної Ради з’явилися секції двометрового металевого паркана. Якщо раніше невідомі особи встановили загорожу з боку Маріїнського парку, то тепер паркан стоїть іще й з боку Маріїнського палацу та оглядового майданчика. В огорожі є хвіртка, на якій висить замок. Таким чином, підійти ближче до будівлі парламенту тепер не можуть не лише мітингувальники, а й пересічні громадяни, котрі гуляють у цьому мальовничому куточку Києва. Уже точно нема сумнівів: паркан будували не для того, щоб захистити зелені насадження Маріїнського парку, а для охорони народних депутатів. Учора пікетники–аграрії топтали паркові насадження і марно просовували свої плакати крізь ґрати огорожі.

Голова ВР Володимир Литвин знову вмив руки. Він зазначив, що апарат парламенту не причетний до зведення огорожі. «Після того, коли зламали той маленький парканчик, який був біля Верховної Ради і до якого вона мала відношення (невеликий парапет змели «афганці» під час акції протесту. — Авт.), ми жодним чином нічого не робили і не збираємося далі робити, — передає слова Литвина сайт «Українська правда». — Я ще раз вам кажу, що Верховна Рада абсолютно жодного відношення до цього [нового] паркану не має».

На запитання, хто ж тоді причетний до встановлення загорожі, Литвин порадив журналістам самим почати розслідування. При цьому спікер уточнив, що й сам зробить відповідний запит, «щоб ніхто не міг відхрещуватися від нього (паркана)».

Нагадаємо, що «УМ» уже провела розслідування й минулого тижня видала статтю за його підсумками. Листування з київською владою та підконтрольними їй структурами так і не розкрило таємницю «авторства» огорожі. Виявилося, що Київська міська та Печерська районна адміністрації не мають інформації про спорудження металевого «тину». Те саме сказали в «Київзеленбуді». А чиновники Головного управління з благоустрою Києва взагалі відповіли, що з ними ніхто не погоджував встановлення загорожі.

 

ПІД КУПОЛОМ

Народний депутат Олександр Омельченко вийшов із фракції «НУНС». Він заявив, що його крок пов’язаний із образою на партію «Наша Україна» та її лідера Віктора Ющенка. Зазначимо, що прізвище Омельченка було в числі 12 депутатів, яких виключили із фракції. Водночас спікер Володимир Литвин досі не оголосив про відповідне рішення фракції на засіданні ВР.

* * *

Учора Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект змін до низки законів, який передбачає захист населення та інформаційного простору від негативного впливу (знахарів, чаклунів, шаманів, магів, екстрасенсів, ворожок тощо). Водночас депутати відмовились ухвалити закони про перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів і про скасування обов’язкового навчання дітей у садочках із 5 років.

На вечірньому засіданні Рада почала розглядати законопроекти про вибори до парламенту–2012, більшість із яких були внесені депутатами з опозиції. Ці документи мали примарні шанси на затвердження. Депутати чекають, поки свій проект зареєструє Президент України. Голова фракції «Регіонів» Олександр Єфремов заявив про те, що цей документ презентуватиме особисто Віктор Янукович.