Законний водій міністра

30.09.2011

Уже п’ятий свідок у справі Юрія Луценка — колишній старший оперуповноважений з особливих доручень Валерій Морецький — підтвердив законність працевлаштування водія екс–міністра Леоніда Приступлюка в Департамент розвідувально–пошукової діяльності МВС. Учора пiд час допиту в Печерському райсуді столиці пан Морецький (як і попередні четверо свідків) однозначно заявив, що всі водії міністрів (і в часи Білоконя, і в часи Цушка) працевлаштовувалися в Департамент розвідувально–пошукової діяльності МВС.

Чому? «Бо так історично склалося», — пояснив Валерій Морецький і додав, що це пов’язано з відповідним ступенем секретності в роботі міністра та його водія. Свідок також стверджує, що його свідчення під час досудового слідства було записано неточно, а сам він на допитах у Генпрокуратурі відчував моральний дискомфорт. До того ж через хворобу серця хотів швидше піти додому, тому підписав протокол, який йому надали, не читаючи. До речі, пан Морецький відчув себе погано й у суді, через що головуючий суддя Сергій Вовк навіть оголосив перерву в процесі.

Свідчення Морецького дали змогу підсудному Луценку вчергове закинути прокуратурі, що його справу сфальсифіковано. Лідер «Народної самооборони» одразу заявив відвід прокурору Євгену Зінченку та попросив допитати його як свідка. Адже, згідно з Кримінально–процесуальним кодексом, причиною для відводу прокурора можуть бути сумніви в його об’єктивності. «У мене вже давно були такі сумніви, тепер вони є не сумнівами, а переконаннями в необ’єктивності прокурора», — заявив екс–міністр.

Зрозуміло, що сторона обвинувачення вважала, що клопотання Луценка є необґрунтованим, оскільки він не довів факту фальсифікації прокурором протоколів досудових допитів. Суд підтримав саме цю позицію.

 

СПРАВА ТИМОШЕНКО

 

На час виходу цього номера «УМ» у резонансному процесі у «газовій справі» Юлії Тимошенко вже мала завершитися стадія судових дебатів, а підсудна мала б виголосити останнє слово. Після цього суд видаляється до нарадчої кімнати для підготовки вироку. Адвокат Леді Ю Микола Сірий, вважає, що для винесення вироку в подібній справі головуючому потрібно щонайменше два тижні. Але захисник попросив суд не тягнути з цим. У дебатах також несподівано взяла участь донька екс–Прем’єра Євгенія Карр, яка має статус захисника матері. Напередодні Євгенія написала щемливого листа мамі (який одразу оприлюднила прес–служба БЮТ), у якому запевняла, що не дебатуватиме, але, мабуть, передумала. Пані Карр переконана, що судовий процес проти її матері став доказом боротьби влади з опозицією. Тож вона збирається доповідати про беззаконня в Україні в Європейському суді.

Натомість сама підсудна вперше за три місяці процесу встала зі свого місця (мовляв, встаю перед народом, а не перед судом і прокурорами) й заявила, що не сподівається на те, що Феміда її виправдає. Бо, на її думку, цей процес є «класичним судом Лінча». Юлія Тимошенко також запевнила, що в разі виникнення чергової газової війни уклала б ті самі газові контракти з Росією, що і в 2009 році.