Завидовські прогулянки

27.09.2011
Завидовські прогулянки

На березі президентського ставка в Завидові були наготовані вудки для риболовлі, однак два президенти і прем’єр РФ просто поговорили. (Фото Рейтер.)

Українські політики знову дарують громадськості відчуття «дежа вю». У суботу Віктор Янукович заскочив у Росію з візитом. Наступного дня туди поїхав міністр енергетики Юрій Бойко — узгоджувати деталі попередніх домовленостей. Водночас ані українська сторона, ані російська досі не повідомили про суть компромісу.

Після переговорів, які тривали спершу у форматі діалогу між Януковичем і президентом РФ Дмитром Медведєвим, а пізніше — у складі тріо — з Володимиром Путіним, який прилетів на гелікоптері невдовзі після висунення в президенти, — Віктор Федорович виглядав задоволеним. Трійця політиків прогулювалася резиденцією «Завидово», що у Тверській області, з посмішкою. «У ході переговорів досягнуто суттєвого прогресу, що дає підстави сподіватися на досягнення найближчим часом конкретних результатів в інтересах обох країн», — оцінив зустріч Янукович. Прес–секретар Медведєва Наталія Тімакова підтвердила певну результативність розмови, заявивши, що сторони «досягли певних домовленостей».

Від візиту Юрія Бойка до Росії очікували певних уточнень. Утім учасники діалогу й цього разу вирішили не виносити на публіку деталі переговорного процесу. «Юрій Бойко та Олексій Міллер (глава «Газпрому») обговорили конкретні шляхи реалізації домовленостей... у сфері закупок і транзиту російського газу», — повідомила прес–служба міністра.

Пан Міллер пояснив, що чітких домовленостей іще нема, і успіх переговорів стосується загальних підходів. «Так, прогрес є. Але говорити про якісь конкретні цифри й параметри сьогодні зарано. Швидше, доречно говорити про спільне бачення підходів до розгляду й вирішення питань газового співробітництва», — цитує керівника «Газпрому» агенція «Інтерфакс».

Представники російської компанії донесли інформацію про хід переговорів до Медведєва. «Глава «Газпрому» доповів президенту РФ, що в обговорюваних питаннях ставки транзиту газу на Україну досягнуто істотного прогресу, що дозволяє розраховувати на укладання відповідних домовленостей в інтересах обох сторін», — повідомила прес–секретар президента Наталія Тімакова. До речі, завважте: її фраза майже дослівно повторює згадану вище цитату Януковича.

А тим часом газета «Коммєрсант» повідомила, що російська сторона під час переговорів із Віктором Януковичем начебто відмовилась надалі тягнути Україну в Митний союз. Ця ідея начебто була планом–максимумом, який не втілився. Після того Москва взялася за українську «трубу» — запропонувала відновити переговори про створення газотранспортного консорціуму. «Зовсім не факт, що така установка (примусити Україну до вступу у Митний союз. — Авт.) актуальна. Набагато важливіше питання участі Росії в управлінні українською газотранспортною системою», — зазначив російський чиновник у коментарі газеті.

Попередньо йшлося про те, що Україна отримає 34% пакета акцій, решту — німецька сторона й «Газпром». Водночас видання «Лєвий бєрєг» стверджує, що Київ погодився й на 20% для себе та для німців, а Москві — цілих 60% акцій...