Рік без кошика?

27.09.2011

Новий чемпіонат України ще не почався, а вже є скандал. Федерація баскетболу України ухвалила рішення про дискваліфікацію терміном на рік чотирьох вітчизняних гравців — Артура Дроздова, який у минуле міжсезоння перейшов до «Азовмашу», Олексія Леня з «Дніпра», Романа Гуменюка з литовського «Шяуляя» та Кирила Натяжко, котрий грає в одній із нижчих ліг США за клуб «Арізона вайлдкетс». Причина — хлопці не прибули на виклик до збірних команд України, хтось — до національної, хтось — до студентської.

У ФІБА–Європа затвердили вердикт ФБУ. Відтак четверо згаданих баскетболістів «не допускаються до участі у європейських клубних змаганнях на території під юрисдикцією ФІБА Європа протягом наступного ігрового сезону».

Гравці мають право подати апеляцію. А наразі обізнані люди кажуть, що аналогів такому жорсткому рішенню континентальна баскетбольна історія ще не знала. І якщо Натяжкові ця ухвала «до лампочки» — він як грав в Америці, так і гратиме, то решті трьом буде непереливки. В Європі впродовж наступного року вони не мають права грати. Особливо ж потерпатиме маріупольський «Азовмаш». Віце–чемпіон України придбав Дроздова як висококласного гравця, що зможе не лише кількістю, а і якістю заповнювати квоту в одного українця на майданчику в матчах національної першості. І от — такий удар.

Маріупольський клуб не згоден із рішенням про дискваліфікацію, й «буде підтримувати гравця, буде відстоювати його інтереси, інтереси українського баскетболу» — йдеться в прес–релізі азовців. Клуб заявляє, що Артур «був готовий і повністю мотивований виступати за збірну країни, робив певні кроки назустріч, але, на жаль, головний тренер збірної України (Майк Фрателло) та керівництво ФБУ не захотіли бачити гравця у збірній».

Відсутність Дроздова, без сумніву, послабить «Азовмаш». Але, кажуть, у новому сезоні внаслідок трансферних пертурбацій чимало клубів суперліги матимуть не ті м’язи, що торік. Так, чемпіонам із «Будівельника» пророкують позиції хіба «міцних середняків». Натомість ніби непогано підсилився «Ферро». А, наприклад, БК «Київ», підтриманий фінансово, тепер зможе виставити не лише молодих українців, а й американських легіонерів. За «вовків» у спарингах уже бігають Ервін, Зіммерман, Гудрідж.

Минулого уїк–енду відбулася презентація сезону суперліги 2011/2012. Чемпіонат стартує 1 жовтня і завершиться 31 травня. Після трьох кіл вісімка найкращих команд розіграє медалі у «плей–оф». Також відбудеться розіграш Кубка суперліги.

Уже в 1–му турі цієї суботи відбудуться принципові двобої: «Київ» — «Будівельник», «Азовмаш» — «Говерла».

 

ТАБЛО

Товариський турнір d’Alfortville (Париж). «Будівельник» — «Парі–Левалуа» (Франція) — 82:66, «Будівельник» — «Тулон» (Франція) — 75:78, «Діжон» (Франція) — «Будівельник» — 75:71 (Лелуп 913) — Морлі, Алієв (по 12)).

Чемпіон України посів на турнірі друге місце.

Меморіал Білостінного (Одеса). «Одеса» — «Кривбасбаскет» — 85:64, «Кривбасбаскет» — «Миколаїв» — 97:86, «Одеса» — «Миколаїв» — 87:82.

Турнір виграли одесити.

Контрольні матчі. «Київ» — «Ювентус» (Утена, Литва) — 60:63, «Ювентус» — «Дніпро» — 64:70, «Київ» — «Пієно жвайгждес» (Пасваліс, Литва) — 72:70, «Нептунас» (Клайпеда, Литва) — «Київ» — 70:78, 84:70.