Новий рiк в Умані

27.09.2011

Люди з пейсиками вже заполонили Умань. Зустрічати іудейський Новий рік Рош–ха–Шана біля могили цадика Нахмана, який випадає на ніч iз 28 на 29 вересня, до цього древнього міста, як очікують, цьогорiч прибуде рекордна кiлькiсть паломників — 30—70 тисяч. «Поки до Умані прибули більше 5 тисяч хасидів. Найбільше паломників приїхало з Ізраїлю, але є й із таких далеких країн, як Австралія, Норвегія та Ірландія», — розповідає «Україні молодій» Петро Паєвський, заступник міського голови Умані. За його словами, дані з аеропортів свідчать, що в Борисполі має приземлитися 16 тисяч паломників, ще майже 7 тисяч очікує Одеса і 2 тисячі — Вінниця. Водночас готелі Умані здатні прийняти тільки тисячу паломників, а всі інші, як це завжди буває, житимуть у наметах та приватних оселях. Як повідомили «УМ» у прес–службі Черкаської облдержадміністрації, у приватному секторі Умані планується розмістити 12 тисяч паломників, ще 8 тисяч — у багатоповерхівках, 5 тисяч хасидів житимуть у наметових містечках і стільки ж — у місцевих готелях та в приміщенні заводу «Мегомметр».

Доставкою паломників до Умані та розселенням їх по найманих квартирах та будинках займаються цьогоріч приватні фірми «УманьРент» та «Шолом». На них покладено й реєстрацію помешкань, котрі уманчани здаватимуть прочанам. А це дозволить уникнути проблем зі сплатою податків, котрі містяни зобов’язані платити, та нерідко ухиляються від цього.

Цьогоріч Уманська міська рада розв’язала й проблему зі збереженням житла, котре городяни здають у найм хасидам. Адже у минулі роки траплялося, що після від’їзду паломників людям доводилося робити мало не капітальний ремонт. Тепер «УманьРент» та «Шолом» допомагають уманчанам страхувати їхні помешкання і кажуть, що виплати у разі пошкодження майна стартуватимуть від 10 тисяч гривень.

Серед цьогорічних нововведень уманської влади — запровадження туристичного збору. Відтепер один відсоток від сплати за проживання має обов’язково потрапити у місцевий бюджет. Аби не втратити ці кошти, так необхідні місту, в Умані їх збором займаються спеціально найняті на роботу уповноважені агенти.

Петро Паєвський наголошує: місто підготувалося до прийому гостей — визначено місця розміщення пунктів харчування паломників по вулиці Пушкіна, графiк чергування бригад швидкої допомоги, зарезервовано ліжка у міській лікарні. Але, наголошує чиновник, є проблеми, адже хасиди та орендодавцi воліють не платити за вивіз сміття й додаткові послуги. Тому місто власним коштом обладнало лічильниками помешкання по вулиці Пушкіна (саме тут найбільше знiмають житло хасиди).

Для забезпечення правопорядку під час хасидського паломництва в Умані чергує 448 черкаських правоохоронців, 36 «беркутівців» та півсотні представників громадськості міста.

«Недавно з Умані було депортовано вісім паломників. Втішає, що після таких радикальних дій усі інші «присіли», — зазначає Петро Паєвський.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Превентивнi методи?

Мiлiцiя затримала органiзаторiв акцiї «Умань без хасидiв»

Поведінка хасидів в Умані давно викликає нарікання місцевих жителів. Вони кажуть, що паломники галасують, смітять, лаються, чіпляються до дівчат, погрожують. Цієї неділі уманські представники ВО «Свобода» навіть планували організувати акцію «Умань без хасидів», але суд заборонив проведення будь–яких акцій до 10 жовтня. Натомість «свободівці» провели зустріч депутатів місцевих рад Київщини та Черкащини з мешканцями Умані. Проте і вона закінчилася сутичкою з міліцією.

«Місцеві жителі скаржилися «свободівцям» на брутальне поводження заїжджих релігійних туристів з Ізраїлю, нехтування елементарними нормами поведінки й хамське ставлення до місцевих українців. Після заходу його учасників оточили бійці «Беркута» й без попередження почали бити всіх без розбору — людей похилого віку, дітей та жінок», — йдеться у заяві прес–служби ВО «Свобода». Серед 60 затриманих і доставлених у міськвідділ міліції були журналісти — керівники київської та черкаської прес–служби ВО «Свобода» Кирило Бабенцов і Юрій Ботнар.

Нині всі затримані вже на волі, їх відпустили після того, як вони написали пояснювальні записки.

Як повідомляє прес–служба Черкаської обласної міліції, працівники міліції затримали учасників мітингу та доправили до вiддiлку «для встановлення осіб i обставин правопорушень». «У затриманих було вилучено три димові шашки, п’ять газових балончиків, рогатки, металеві вудочки, ремені з металевим закінченням, ножі, ножиці, мотузки та шапки з прорізами для очей, — йдеться далi у повiдомленнi мiлiцiї. — За порушення громадського порядку щодо мітингувальників порушено 53 адміністративних протоколи Кодексу України про Адміністративні правопорушення, зокрема за ст. 185 — «Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>