Пiсля дощу в наступний четвер?

09.09.2011
Пiсля дощу в наступний четвер?

Намет не дали поставити «беркутiвцi», що йшли стiною. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Позавчора екс–Прем’єр Юлія Тимошенко завершила надавати свої свідчення у кримінальній справі щодо газових угод 2009 року. Підсудна наговорилася сповна — її покази учасники процесу слухали вісім годин. А вже вчора сторона обвинувачення підготувала їй «сюрприз», заявивши клопотання про залучення до матеріалів «газової» справи низки документів. Феміда пішла назустріч бажанню прокурорів, тож до справи долучили постанову Головної військової прокуратури Російської Федерації за 2005 рік про закриття кримінальної справи проти Тимошенко у зв’язку з закінченням терміну давності.

Учора ж суддя Родіон Кірєєв укотре відмовив захисту в задоволенні клопотання про закриття кримінальної справи проти їхньої клієнтки. Аргументів адвокатів (мовляв, у даній справі відсутній суб’єкт злочину і суб’єктивна сторона злочину) Феміда не почула. Сама Юлiя Тимошенко вчора на судi заявила, що очiкує оголошення вироку 15—17 вересня — мовляв, такi термiни «спустили» Кiрєєву з Банкової i прокуратури.

А бiля будівлі Печерського райсуду сталося зіткнення бійців «Беркута» з членами Комітету учасників Помаранчевої революції (КУПР). Останні намагалися встановити намети на протилежному боці Хрещатика (при тому, що чимало наметiв вiддавна стоїть ближче до суду). Сотня спецназівців узяла в кільце два десятки «купрівців» i забрала їхні намети. Натомість активісти сіли на асфальт, тримаючи в руках плакати з написами: «Ми не чинимо опір!», «Маю право на протест!», «Арешт за протест» тощо.

Один з учасників акції Олександр Місюра наголосив у коментарi «УМ», що до БЮТ вони не мають жодного відношення й ведуть боротьбу проти тиску влади на громадян узагалі, а не за звільнення однієї жінки. Пана Місюру дивує така реакція силовикiв, адже напередодні активісти повідомили міліцію про цю акцію, i судом вона заборонена не була.

Коли цей номер «УМ» здавався до друку, активісти зібралися біля будівлі Шевченківського райсуду, куди мали привезти голову «КУПР» Сергія Мельниченка. «Сергія затримали як організатора акції, доставили до міліції та склали протокол, — повідомив «УМ» пан Місюра. — Дивує така поспішність правоохоронців. Цього ж дня суд мав ухвалити рішення щодо Мельниченка в адміністративній справі».