Потрійний політ донеччанки

02.09.2011
Потрійний політ донеччанки

Після п’яти днів безуспішних спроб здобути нагороду світового форуму в Південній Кореї українські легкоатлети вирішили взяти своє масовістю. У вчорашній ранковій програмі кваліфікацію проходили аж десятеро наших, а ще п’ятеро боролися за місце на п’єдесталі у вечірніх фіналах. Нашою головною «медальною» надією була стрибунка потрійним Ольга Саладуха. І донеччанка не підвела, взявши «золото»!

Серед 12 фіналісток Оля стартувала першою, й одразу ж стрибнула на 14,94 м. Колумбійка Катерін Ібаргуен наблизилася до неї на 10 см, Ольга Рипакова з Казахстану — на 5, але орієнтир Саладухи ніхто так і не перекрив. Додавши до титулу чемпіонки Європи звання найкращої у світі, українська стибунка з оптимізмом може прямувати на Олімпійські ігри–2012.

Ще одна наша співвітчизниця Наталія Ястребова показала в цій дисципліні дев’ятий результат (14,12).

Анастасія Рабченюк на 400–метрівці з бар’єрами виборола підсумкове п’яте місце, хоч і показала свій кращий результат у сезоні (54,18). Наталя Тобіас на 1500 м стала дев’ятою. Дмитро Дем’янюк у фіналі стрибків у висоту посів останню, 12–ту, позицію, подолавши лише початкові 2,20 м. А переміг у цьому секторі американець Джесс Уїльямс — 2,35.

Уранці ж стовідсотковим подоланням першого бар’єру відзначилися спринтерки на 200–метрівці. Аби вийти до півфіналу, потрібно було в своєму забігу фінішувати не нижче четвертого місця. Марія Ремень серед восьми конкуренток показала другий час, а Єлизавета Бризгіна й Христина Стуй — четвертий.

Також троє дівчат стартували в попередньому раунді бігу на 800 м. У своєму забігу Юлія Кревсун фінішувала третьою, Лілія Лобанова — четвертою, що дало обом перепустки до півфіналу. А ось досвідчена Тетяна Петлюк змушена була зійти з дистанції через травму. «Ступня мене турбувала й раніше. Під час бігу прискорилася й відчула гострий біль у нозі й спині — не врятував і знеболювальний укол», — розповіла киянка після того, як її доставили в медичний центр на ношах.

Ще четверо українців завершили вчора змагання на відбірковому етапі. Одеський штовхальник ядра Андрій Семенов, котрий на національній першості посилав снаряд на 20,63 м, у Тегу обмежився скромними 19,45 м. Не змогли підкорити необхідні для фіналу 195 см стрибунки у висоту Вікторія Стьопіна й Оксана Окунєва, взявши 192 і 189 см відповідно.

Ледь не плакала метальниця списа Віра Ребрик. «Перед очима все пливе, головний біль не зникає. Та все одно соромно буде дивитися в очі тренеру», — намагалася пояснити лише 16–те місце перспективна кримчанка.

 

ПОРІВНЯННЯ

Завдяки золотій медалі Саладухи збірна України в загальнокомандному заліку ЧС–2011 покаже принаймні один із двох найкращих наших результатів на чемпіонатах світу за останню десятирічку. Адже останнє наше «золото» датувалося 2005 роком, коли в Гельсінкі єдину нашу нагороду здобув стрибун у висоту Юрій Кримаренко. У 2009–му в Берліні наші залишилися взагалі без медалей; у 2007–му в Осаці мали два «срібла»; у 2003–му в Сен–Дені — «срібло» й три «бронзи». І аж у 2001 році в Едмонтоні в активі України було по одній медалі кожної проби, серед яких — «золото» Жанни Пінтусевич на стометрівці.