БОГом ДАНий актор

26.08.2011
БОГом ДАНий актор

Свій ювілей патріарх української акторської школи відзначатиме у колі сім’ї та друзів. Можливо, у першій половині дня Богдан Сильвестрович загляне у театр Франка, де він працює на посаді художнього керівника, все ж урочистості перенесені на початок жовтня. Як повідомили «УМ» у театрі, заплановано творчий вечір у стилістиці джазового гала–концерту (очевидно, це згадка про те, що в юні роки Богдан Ступка захоплювався цим музичним напрямом). Також у театрі очікують, що восени актор зможе повернутися на сцену. Нагадаємо, в цьому році йому зробили складну операцію, після якої він досі перебуває у відпустці.

Тим часом день народження Ступки відзначають на телебаченні та збираються відсвяткувати у кінемотографічному колі. «Новий канал» на День Незалежності показав документальний фільм під назвою «Богдан Ступка. Жива легенда» (зйомки відбувалися у Львові, Москві, Одесі). А в кінотеатрі «Україна» з 29 вересня по 5 жовтня запланована ретроспектива фільмів за його участю: згадають як старі кінороботи, так і нові, серед яких чотири українські прем’єри — «Серце на долоні» Кшиштофа Зануссі, «Шантрапа» Отара Іоселіані, «Дім» Олега Погодіна та «Іванов» Вадима Дубровицького. Ретроспективу підготувала компанія Sota Cinema Group, яка часто запрошує Богдана Ступку до участі у копродюсерських проектах. За словами піар–менеджера Sota Cinema Світлани Машовець, можливий наступний етап роботи — випуск фільмів, у яких грає Богдан Ступка, на DVD.

Акторська кар’єра Богдана Ступки розпочалася у Львові. Закінчивши студію при Львівському театрі імені Марії Заньковецької, він довгий час там і працював. А після навчання в Інституті імені Карпенка–Карого його зарахували до акторського складу Театру імені Франка. Одна з його перших робіт у кіно — картина Юрія Іллєнка «Білий птах з чорною ознакою» (1970) — зробила Богдана Сильвестровича відомим. Тепер у його доробку більше ста різнопланових ролей. Богдан Ступка переконливий і у трагічних, і в комічних образах. Він легко може розсмішити, а потім одним виразом обличчя, однією паузою зробити так, що у глядача мороз піде по шкірі. Це той талант, яким має пишатися Україна. А ми як вдячні шанувальники таланту Богдана Ступки із першого ряду партеру кидаємо до його ніг квіти. «Україна молода» вітає ювіляра і щиро бажає йому здоров’я і багато нових ролей.

 

P.S. Напередодні 20–річчя Незалежності України указом Президента Богданові Ступці присвоєно звання Героя України.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Богдан Ступка народився 27 серпня 1941 року в селі Куликів Львівської області. Лауреат Шевченківської премії 1993 року. Народний артист УРСР та СРСР. Найвідоміші фільми: «Вогнем і мечем», «Тарас Бульба», «Молитва за гетьмана Мазепу», «Водій для Віри» та інші. Міністр культури та мистецтв України в 1999—2001 роках.