Дивлюся в книгу — бачу кризу

18.08.2011

Економічна криза — вона і для Прем’єр–міністра не тітка. Днями Микола Азаров відвідав Київський міжнародний книжковий ярмарок і, за старою доброю традицією, вирішив запастися літературою. Але статки очільника українського уряду дозволили Миколі Яновичу придбати друкованого слова рівно у десять разів (!) менше, ніж потрібно йому для життя і роботи. Принаймні саме такі цифри наш Прем’єр озвучив на вчорашньому засіданні уряду.

І при цьому зробив два дуже важливі висновки: українська книга таки дуже дорога, але при цьому вона більше жива, ніж мертва. «Після років, вибачте, скиглення про те, що українська книга вмирає на тлі тих, хто все ще вимагає державного утримання, у нас сьогодні вже є чимало конкурентоспроможних прибуткових видавництв», — радісно констатував Азаров, заодно похваливши бізнесменів–видавців, які за свою роботу отримують гран–прі міжнародних конкурсів. Потім Микола Янович поглянув на прайс — і терези його настрою одразу ж хитнулися у протилежний бік. «Ціни недоброзичливі до покупця, — образно висловився головний вітчизняний міністр, одразу ж окресливши своє ставлення до проблеми. — Це неправильно!». Відтак українські видавці отримали–таки обіцянку державного фінансування. І не тільки. «Бібліотечну мережу нам потрібно модернізувати. Маркетингом поєднати попит бібліотек iз видавничими планами видавництв», — озвучив стратегію Микола Азаров.

А днем пізніше Прем’єр насолоджував душу ще одним масовим заходом — виставкою «Барвиста Україна». На якій, зрозуміло, також зробив низку важливих для держави висновків. Перший iз них — як було би всім добре, якби замість політичних баталій уся держава дружно опікала інвесторів, будувала мости і дороги, фінансувала розробки та робочі місця. Причому не нині, а ще двадцять років тому... «Ліміт політичних революцій ми вичерпали, — несподівано зробив неполітичну заяву Прем’єр та не втримався від несподіваного і досить туманного натяку: «Нам є що запропонувати на зовнішніх ринках, крім металу, добрив, зерна». Уточнювати розширену структуру експорту Микола Янович традиційно не став.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Аніщенко і топ–шахтарі не виправдали довіри

В уряді можлива нова відставка. Вчора Прем’єр Микола Азаров заявив: Міністерство охорони здоров’я не виконало його наказ щодо забезпечення українців ліками від гемофілії. «Вісім місяців хворі без ліків! — метав громи і блискавки Азаров. — МОЗ створило у країні надзвичайну ситуацію». Розрулювати ситуацію змусили профільного, тобто «надзвичайного», міністра Віктора Балогу, який мусить упродовж двох тижнів зв’язатися з виробниками ліків і доставити їх до України. А перший заступник пана Азарова Андрій Клюєв має провести внутрішнє розслідування і з’ясувати, хто, чому і як блокував закупівлю ліків. Тобто з’ясувати для себе деталі корупційних механізмів у МОЗ.

Невдоволений Прем’єр і ситуацією на вітчизняних шахтах. «Загальновідомими переважно стають випадки зi смертельними та тяжкими наслідками», — зазначив Микола Азаров, пояснивши, що зазвичай керівники копалень замовчують проблему. «Ще й залякують людей, щоб мовчали», — додав він, пообіцявши захистити правдолюбів. За порушення вимог уряд уже звільнив трьох директорів шахт.