Юля промовчала...

18.08.2011
Юля промовчала...

Учора попередній Президент Віктор Ющенко свідчив у Печерському райсуді столиці у «газовій» справі Юлії Тимошенко. Сама поява екс–глави держави у суді засвідчила, що жодних намірів ухилитися від свідчень (як про це невтомно наголошували напередодні представники БЮТ) Віктор Андрійович не мав.

На початку допиту Ющенко нагадав історію газових відносин України з Росією, оскільки роками формування ціни на газ було політичним, а не економічним. До того ж між двома країнами завжди змінювали один одного посередники. За його словами, ще на початку 2008 року президенти двох країн домовилися про поступовий перехід на ринкові відносини. Але не так сталося.

Щодо самої газової кризи у грудні 2008 — січні 2009 рр. Ющенко заявив, що як Президент не відкликав тоді з Москви делегацію «Нафтогазу», бо не мав таких повноважень. А ті особи, що розповсюджують ці байки, просто бажають зняти з себе відповідальність. Натомість тодішній очільник «Нафтогазу» Олег Дубина сам просив Президента про зустріч, після якої знову полетів до Москви, й саме тоді «вперше і востаннє на офіційному рівні російська сторона погодилася надати Україні право на реекспорт газу». Але несподівано домовленості на рівні прем’єрів двох країн було скасовано, і пан Дубина повернувся у Київ ні з чим.

Свідок Ющенко також наголосив суду, що Тимошенко на початку 2009 року втаємничила від нього як Президента результат переговорів і нову ціну на газ. Хоча напередодні обіцяла главі держави, що «ціна буде гарна», та ще й зі знижкою. «А 19 січня в секретаріат Президента надходить електронна копія цієї угоди. Факсом. Невідомо, хто це був? Може, спецслужби? Але це був російський номер факсу», — розповів Віктор Ющенко. — Ми спочатку не повірили в цей документ — сподівалися, що він — фальшивка. Лише згодом оригінал документа продемонстрував Володимир Путін».

Саме через це лідер «Нашої України» звернувся до суду з проханням залучити як свідків прем’єра РФ Володимира Путіна i голову «Газпрому» Олексія Міллера. Адже залучення представників російської сторони дозволить об’єктивно з’ясувати умови переговорів i підписання газових контрактів. І дійсно, свідчення Путіна та Міллера могли допомогти з’ясувати, чи дійсно Леді Ю підписала невигідні Україні газові угоди в обмін на особисті вигоди, чи ні. Утім сторона обвинувачення не бачить потреби викликати високих свідків iз Росії. Утім викликати їх за бажання й на іншій стадії процесу може суд. Принаймні захисники Тимошенко збираються клопотати про це.

Цікаво, що сама Юлія Тимошенко відмовилася ставити запитання Віктору Ющенку. Мовляв, «не хочу, щоб тут судили «Помаранчеву революцію», а Банкова (тобто нинішній Президент Янукович і Ко) втішалася від з’ясування стосунків між вождями Майдану–2004. Свідчення у суді дав учора екс–представник Президента Ющенка з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський

Натомість екс–Президент Ющенко через суд закликав нинішню владу скасувати газові контракти з Росією або тих їх частин, що є загрозою для українських національних інтересів. При цьо­му Віктор Андрійович вважає невигідними як угоди–2009, підписані в Москві, так і харківські угоди–2010.

«Харківські угоди — краща дитина московських угод–2009, бо вони створили ганебний прецедент торгівлі територією України на так звані економічні поступки. Росія систематично порушує умови тимчасового перебування Чорноморського флоту РФ на території України. А обіцянки Президента Януковича, що харківські угоди забезпечать нас дешевим російським газом та збережуть існуючі житлово–комунальні тарифи для громадян, так і не справдилися, — зазначив наприкінці свідчень у суді Віктор Ющенко. — Відтак харківські угоди не вирішили жодної політичної, безпекової чи економічної проблеми».