Сочинський ярмарок: «трубу» — на торг

16.08.2011
Сочинський ярмарок: «трубу» — на торг

Віктор Янукович на зустрічі з Дмитром Медведєвим: хороша міна при ніякій грі. (Фото Рейтер.)

Президент України повернувся із Сочі з гіркими відчуттями. Переговори з російським колегою Дмитром Медведєвим завершилися нічим. Сторони анонсували розмову про газові угоди, делімітацію державних кордонів, можливість вступу України до Митного союзу. Водночас ані українська, ані російська сторони не прокоментували підсумки зустрічі хоча б по одному пунктові. А після п’ятничного рандеву у столиці наступної зимової Олімпіади минуло вже півтижня.

Під час розмови пан Медведєв начебто наполіг на тому, що існуючі газові угоди мають зберігатися. «Із російського боку підкреслено потребу дотримання чинних домовленостей у сфері газової співпраці й недопустимості політизації цього питання», — заявив представник Кремля в коментарі російській агенції «Інтерфакс».

Російська преса досить одностайно відреагувала на зустріч двох президентів. Пишуть, що «медовий місяць» у взаєминах двох країн завершився, а надалі можна чекати гірших варіантів аж до повторення «газової війни». І це при тому, що експерти констатують: відносини Януковича з колегою Медведєвим значно тепліші, ніж із російським прем’єр–міністром Путіним. А саме він і є реальним господарем Росії та головним кандидатом на наступних виборах президента РФ.

Учора переговори продовжилися на нижчому рівні. У Москві перебував міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.

Коли цей номер «УМ» готувався до друку, стало відомо, що російська сторона запропонувала Україні здати власну «трубу» подібно до того, як це зробила Білорусь. «На думку «Газпрому», розвиток співпраці в газовій сфері (з Україною) міг би будуватися по тій же моделі, за якою ми працюємо з нашими білоруськими колегами», — заявив керівник «Газпрому» Олексій Міллер після тристоронньої зустрічі з президентом РФ Дмитром Медведєвим та українським міністром енергетики Юрієм Бойком.

Зазначимо, що «білоруська модель» передбачала продаж половини акцій «Бєлтрансгазу» росіянам. Учора було повідомлено, що Білорусь отримає нижчі ціни на газ — такі ж самі, як усередині Росії, — якщо продасть решту акцій.