За долоню до «бронзи»

02.08.2011
За долоню до «бронзи»

У боротьбі на 200 м на спині киянка Зевіна програла суперниці з Голландії лише торкання. (Фото Рейтер.)

На другому поспіль планетарному форумі українські плавці залишилися без нагород. Щоправда, повертаючись із Шанхая, головний тренер нашої збірної Сергій Бондар навряд чи буде посипати голову попелом. Адже його молоді підопічні загалом виконали завдання–мінімум на турнір. Якщо 2009 року в Римі жоден з українців не пробився до фіналів, то в Китаї обидві наші олімпійські надії — Андрій Говоров та Дарина Зевіна — потрапили до вирішальних запливів. Більше того, 16–річна Зевіна була близькою до здобуття світової «бронзи» на дистанції 200 м на спині, але програла голландці Шерон ван Рувендаль лише торкання об бортик. За 20 метрів до фінішу чемпіонка I Молодіжних ігор пливла третьою, проте її суперниця з Нідерландів завдяки фінішному спурту змогла випередити Дарину на 0,04 сек.

Думається, що перед стартом змагань на 50 м кролем керівництво «синьо–жовтої» команди планувало побачити у вісімці найсильніших спринтера Говорова, який вдало вирішив таке ж завдання на найкоротшій дистанції батерфляєм. Однак, компанія світового рекордсмена й майбутнього чемпіона — бразильця Сезара Сієло Фільйо, схоже, негативно вплинула на 19–річного дніпропетровця. Бронзовий призер ЧЄ–2010 на «короткій» воді не потрапив навіть до півфіналу, загалом показавши лише 22–й результат. Хай там як, але вчорашні юніори у КНР пройшли бойове хрещення, вперше позмагавшись з грандами світового плавання.

На тлі 16 золотих нагород збірної США два українські фінали виглядають доволі сиротливо. Однак сподівання на вдалий олімпійський рік наші плавці все ж мають. «Якщо за рік до Олімпіади молодий спортсмен проб’ється до вісімки найсильніших, то на Іграх від нього можна очікувати медалі», — нещодавно казав кореспондентові «УМ» Сергій Бондар, аналізуючи світову статистику виступів молодих чемпіонів.

Загалом же в активі українців на чемпіонаті світу з водних видів одна «бронза», здобута на вишці стрибунами у воду Олександром Бондарем та Олександром Горшковозовим. Першими ж у медальному заліку стали спортсмени із США — 17 золотих, 6 срібних та 9 бронзових нагород. Другі — китайці (15—13—8), треті — росіяни (8—6—4).

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу з водних видів (Шанхай). Водне поло. Жінки. Фінал. Греція — Китай — 9:8. Матч за 3–тє місце. Росія — Італія — 8:7.

Чоловіки. Фінал. Італія — Сербія — 8:7. Матч за 3–тє місце. Хорватія — Угорщина — 12:11.