Рятівний ковток

15.06.2011
Рятівний ковток

Найкраще втамовують спрагу напої, які приготували власноруч. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Влітку людський організм «вмикає» власну систему охолодження, яка випаровує багато води з поверхні шкіри, — саме тому в спеку дуже хочеться пити. Сік, мінералка, квас, морс — порятунок, що насичує огранізм новою вологою і наповнює його відчуттям рятувальної прохолоди. Щоб не вживати зайвих хімічних барвників та консервантів, яких немало у магазинних напоях, спробуйте приготувати рятівну смакоту власноруч.

 

Найкращий чай — холодний

Хочете — вірте, хочете — ні, але за здатністю втамовувати спрагу перше місце пiсля звичайної води посідає чай. Літні фаворити — м’ятний і зелений чаї. Але будь–який просто чай кожного дня — аж занадто аскетично. Тому ввімкнемо фантазію — і корисний напій стане справжньою насолодою.

Щоб зготувати на основі чорного чаю «Фруктовий бум», для початку заваріть міцний чай, додайте за смаком цукор, кілька кубиків льоду (влітку вони — обов’язковий елемент морозилки вашого холодильника), а зверху покладіть дрібно нарізані цитрусові: лимон, апельсин, грейпфрут, лайм. Коли лід розтане — влийте у напій 3 чайні ложки гранатового соку. Останній штрих — гілочка м’яти.

Дуже просто зробити чорний чай iз фруктовим сиропом. Спочатку 50 г будь–якого фруктового чи ягідного сиропу (абрикосового, персикового, полуничного, малинового, ананасового тощо) треба змішати з 20 г молока. Залити мікс міцним чорним чаєм (200—250 мл) і охолодити. Якщо спочатку поєднати по 30 г молока, меду і додати заварений на власне вподобання чорний чай, а потім охолодити — матимемо медовий чай.

Між іншим, поліфеноли, які є у чайному листі, захищають шкіру від небезпечних сонячних променів.

Вітамінні морси

Якщо ви ще не розібралися, чим відрізняються морси від компотів, уточнюємо: якщо спочатку з ягід–фруктів витиснути сік, а потім додали його до води чи іншої рідини — матимемо морс. Зрозуміло, що такий напій — це не лише чудовий засіб боротьби з літньою спекою, а й ударна порція вітамінів для вашого організму, яка йому дуже необхідна. Тож освоюємо технологію приготування сокового напою.

Щоб зготувати журавлиновий морс, перетріть склянку ягід iз трьома ложками цукру і залийте літром гарячої прокип’яченої води (але не окропом). Додайте гілочку тим’яну і поставте настоюватися на 12 годин. Перед уживанням процідіть.

Для приготування апельсинового морсу знадобиться чотири апельсини. Вiджати з них сік найкраще за допомогою спеціальної соковижималки для цитрусових. Потім у каструлю треба покласти апельсиновий жом, додати двi склянки цукру, кілька скоринок, корицю на кінчику ножа, залити все трьома літрами води і поставити на вогонь. Коли закипить, зменшіть вогонь і «потоміть» відвар ще 5—7 хвилин. Далі процідіть і влийте апельсиновий сік. Пити цей морс, як і будь–який інший, треба охолодженим.

Напій королів

Вже давно бажаний гість улітку — лимонад. Його рецепт, за легендою, — це витвір королівського виночерпія французького короля Людовiка I. Відтоді, за багато століть, любителі лимонаду вигадали безліч варіацій напою. Навіть замінили основний інгредієнт — лимон — на апельсини і смакують оранжат. Але ми спробуємо відтворити королівський напій.

Для приготування п’яти літрів напою класичного лимонаду потрібно взяти шiсть лимонів, двi склянки цукру, півсклянки лимонного соку, шiсть склянок води, ваніль та листя м’яти. Лимони нарізаємо кільцями, розкладаємо на деко, присипаємо цукром і ваніллю, скроплюємо водою і ставимо у духовку, розігріту до 170 °С. Запікаємо хвилин 30, допоки не карамелізується цукор. Потім запечені лимони подрібнюємо у блендері, перекладаємо у банку і заливаємо холодною кип’яченою водою та лимонним соком. Наостанок настоюємо три–чотири години. Подаємо з кубиками льоду, вкинувши у кожну склянку кілька листочків м’яти.

А полуничний лимонад пробували? Щоб зготувати дві порції цього напою, потрібні свіжа полуниця чи полуничний сік (100 г), два лимони, склянка води, лід. Лимони ошпарюємо, а потім зрізаємо з них шкірку, відділяючи від неї білий прошарок. Далі заливаємо цедру водою, додаємо цукор і доводимо до кипіння. Знявши вiдвар iз вогню, залишаємо його настоюватися. Через 2,5—3 години додаємо сік iз лимонів і змішуємо з перетертими полуницями. (Полуниці можна замінити будь–якими солодкими ягодами чи фруктами: абрикосами, персиками, чорною смородиною тощо). Подавати з льодом.

Щоб насолоджуватися домашньою «фантою» — апельсиновим лимонадом, купіть вiсiм апельсинів, чотири лимони і два кг цукру. З апельсинів нам знадобляться лише шкірочки (з плодів можна вичавити сік, просто їх з’їсти чи додати у салати). Отже, заливаємо шкірочки окропом і залишаємо настоюватися добу. Потім пропускаємо їх через м’ясорубку, а рідину, в якій вони настоювалися, — ставимо на вогонь. Коли закипіла, викладаємо у каструлю перемелені шкірочки, уже усе разом доводимо до кипіння і настоюємо ще одну добу. Далі рідину проціджуємо, додаємо 2 кг цукру, все прокип’ячуємо та додаємо лимонний сік. У результаті маємо сироп, який найкраще розбавляти газованою водою — і смакуємо смачний і корисний напій.

 

ДО РЕЧІ

За здатністю втамовувати спрагу — завдяки вмісту солей і біологічно активних речовин — мінералка посідає наступне місце після чаю. Вона чудово освіжає і знімає втому. Але варто пам’ятати, що для втамування спраги вживають столові води зі ступенем мінералізації не більше 1 г/л, а також лікувально–столові води — з мінералізацією 4—5 г/л типу «Боржомі». Мінералізація понад 10 г/л — це вже вода–ліки, яку вживають лише за рекомендацією лікаря.

 

ПОРАДИ ДІЄТОЛОГА

Ідеал — без промислових соків і солодкої води щодня

Оксана Скіталінська:

Напій, який найкраще тамує спрагу, — це звичайнісінька вода: вона вільна від калорій, її не треба готувати. Якщо для людини норма 12 чашок у день, то потрібно випивати 6 чашок саме води, тобто половину від необхідного об’єму. І це мінімум. Вибираючи їжу та напої, більшість із нас керується хвилинним принципом «смачно, швидко, зручно», не думаючи про те, що нам від природи дістався лише один організм, і турбота про його здоров’я лежить винятково на нас.  

Ось кілька загальних правил щодо вживання рідини упродовж дня:

1.Несолодких кави або чаю можна пити за день 3—4 чашки (близько однієї третини вiд загального об’єму рідини). Якщо ви зловживаєте цукром у цих напоях чи вершками або молоком, тоді зменшуйте їх об’єм, бо постраждає талія.

2. Норма знежиреного молока для дорослих — 20 відсотків, це близько двох склянок. (Якщо молока вживаєте менше, повинні отримати кальцій з інших джерел).

3. 100–вiдсотково натурального фруктового соку треба пити маленьку склянку.

4. В ідеалі щодня у людському організмі має бути «нуль»  напоїв зі штучних підсолоджувачів (промислових соків та чаю) та тих, що підсолоджені цукром або містять багато фруктози кукурудзяного сиропу (газованих солодких напоїв).

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>